Friss hírek

2009.03.30. 17:08

Közcélú munkák közép- és felsőfokú végzettségűeknek is Székesfehérváron

<p>Háromszáz munkanélküli kap lehetőséget arra, hogy intézményeknél, és civil szervezeteknél akár középfokú, vagy felsőfokú végzettséget igénylő közcélú munkát végezhessen ebben az évben Székesfehérváron - jelentette be sajtótájékoztatón a város szociális és családvédelmi bizottságának elnöke. Márton Zoltán az önkormányzat közfoglalkoztatási programját ismertette. Ehhez 22 intézmény és 4 civil szervezet kapcsolódott az idén.</p> <p>A közmunkánál megszokott parkfenntartási munka kibővül az intézményeknél például portás, udvaros, adminisztrátor, a civil szervezeteknél programszervező, vagy más önkéntes munkával.</p>

Az intézmények és civil szervezetek a szűkös költségvetés mellett plusz munkaerőhöz, a munkanélküliek pedig a 28 ezer 500 forintos segély helyett, 70-87 ezer forintos fizetéshez jutnak három hónapon át - mondta Márton Zoltán, a szociális és családvédelmi bizottság elnöke. A városban az elmúlt hónapokban több mint ötezer ember veszítette el a munkáját. 9 hónap múlva ők sem kapnak munkanélküli járadékot, és bekerülhetnek ebbe a programba - tette hozzá.
Támogatás igényelhető hozzá még, majd a tapasztalatoktól függ, hogy a későbbiekben hányan csatlakoznak a programhoz, hiszen a városban összesen 78 intézmény és 168 civil szervezet van - hangsúlyozta az elnök.

Törvény szerint, akinek lejár a munkanélküli járadéka, az önkormányzattól kap segélyt, ám ennek feltétele, hogy 90 napig közcélú munkát végezzen. A székesfehérvári önkormányzat ehhez dolgozta ki egyéves tervét, amelybe bevonta az intézményeket és civil szervezetteket.

Az "Út a munkához" program keretén belül ehhez ebben az évben 190 millió forint állami támogatást kap az önkormányzat és 17 millió forint önerőt biztosít a terv szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!