Helyi közélet

2011.07.25. 10:30

Nem igazán gyümölcsöző

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Mezőgazdasági kitörési pontnak gondolták, de az „ág is sújtja őket”.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Mezőgazdasági kitörési pontnak gondolták, de az „ág is sújtja őket”.A korábbi években a megye mezőgazdasága – és a kistelepülési foglalkoztatás – egyik kitörési pontjának tekintették a gyömölcstermesztést. Korszerű fajtastruktúrát képviselő ültetvények jöttek létre. Mindezt abban a tájékoztatóban olvashattuk, amelyet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Növényés Talajvédelmi Igazgatósága készített a mezőgazdaság helyzetéről a megyei közgyűlés számára.

Gondozatlan ültetvények

„Mostanra azonban megrekedni látszik ez a folyamat és – különösen a tavalyi eredmények alapján – azt kell megállapítanunk, hogy megyénkben jelentősebbnek mondható ültetvénytelepítés, ültetvény korszerűsítés nem valósult meg – fogalmazott beszámolójában Balogh Zoltán megbízott igazgató. – Ezzel szemben növekedett például a szőlőültetvények kivágásának üteme, megszaporodtak az elhanyagolt, gondozatlan ültetvények.

A mezőgazdasági hivatal szakemberei szerint az értékesítési, felvásárlási nehézségek miatt a bogyós ültetvények (szeder, málna, ribiszke) sorsa megpecsételődni látszik. Ennek egyik döntő oka, hogy a tavalyi – minden szempontból rendkívüli – időjárás ezt az ágazatot sújtotta legjobban.

A szántóföldi zöldségtermesztés szinte eltűnt a megyéből. A beszámoló szerint az árutermelő zöldséghajtatás, fólia alatti termesztés területe a megyében ma már nem éri el a 100 hektárt. „Jellemzően a dél-borsodi családi gazdaságokhoz köthető ez a tevékenység. És ami még ennél is aggasztóbb: a falusi lakosság körében is kezd elterjedni a „nem éri meg” vagy „úgyis ellopják” szemlélet, amely a kiskertekben, ház körül, a család szükségletét kielégítő zöldségtermesztés esélyeit rontja tovább. Balogh Zoltán szerint e téren feltétlenül szemléletváltoztatásra van szükség.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában