Helyi közélet

2011.06.30. 09:01

Az a szálloda nem épül meg Tapolcán

Miskolc, Miskolctapolca - Vita kerekedett az idegenforgalmi beruházások körül. Bukott vagy nyert a város?

Miskolc, Miskolctapolca - Vita kerekedett az idegenforgalmi beruházások körül. Bukott vagy nyert a város?

Közel egymilliárd forint uniós forrást veszített el Miskolc csak a tapolcai idegenforgalmi beruházások meghiúsulása miatt, mondta az Észak-Magyarországnak Tompa Sándor szocialista önkormányzati képviselő, aki a témát már hétfői sajtótájékoztatóján is érintette. Kérdésünkre kifejtette: a miskolctapolcai Barlangfürdő mellett uniós pályázat segítségével épült volna egy négycsillagos szálloda, bővítették volna a fürdő melletti gyógyászai centrumot, és megalakulhatott volna a Tapolcai Turisztikai Klaszter. A szállodaépítésre 450 milliót nyert a város, a gyógyászati központ bővítésére 500 milliót, a klaszteralakításra pedig 30 millió forintot. Az okokról szólva a képviselő elmondta: az önkormányzati választások előtt a régi városvezetés már nem akarta aláírni a szerződéseket, az újnak pedig nem tetszettek a tervek, ezért hiúsultak meg a beruházások. Így a pénz most visszakerült az észak-magyarországi nagy kalapba, és újra kell pályázni a forrásokat. A mostani városvezetés új pályázatok kiírására vár, csakhogy a júniusra ígért idegenforgalmi fejlesztésre vonatkozó kiírások nem jelentek meg, jelezte a képviselő, hozzátéve: ha idejében aláírják a szerződést, ma már folynának az építkezések. 

Nem támogatták

Tompa Sándor állításaira Soós Attila fideszes önkormányzati képviselő, a városgazdálkodási és -üzemeltetési bizottság elnöke reagált az Észak-Magyarországnak. Mint mondta, a jelenlegi városvezetés minden olyan korábbi tervet továbbvisz (van, amelyiket némi változtatással), mely társadalmi érdekeket szolgál, és látják az értelmét. A tapolcai szállodát azonban a Miskolci Vízmű Kft. védterületére tervezték, így az építkezés során veszélybe kerülhetett volna Miskolc vízbáziskészlete. De a projekt elmaradásának másik oka is van. Mégpedig az, hogy a városnak az uniós támogatáshoz 500 millió forint önerőt kellett volna hozzátennie hitelből, amit nem tudott vállalni.

Magánkézbe adták volna

A Barlangfürdő gyógyrészlegének bővítésével kapcsolatban Soós Attila elmondta, ez egy háromszereplős beruházás lett volna. Az uniós támogatáshoz a Barlangfürdő, azaz a Miskolci Turisztikai Kft. biztosította volna az önrészt (szintén hitelből), a berendezéseket, eszközöket és gépeket a MISEK (Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ) adta volna, az üzemeltetést azonban egy magáncégre kívánták bízni. Több kérdés is felmerült tehát: megtérül-e a beruházás, és a hasznot miért egy magáncég élvezze? Ezért nem támogatta ezt a projektet az új városvezetés - jelezte a képviselő, megjegyezve: „de az is sokat mondó kijelentés Tompa Sándor részéről, hogy az önkormányzati választások előtt a régi városvezetés már nem akarta aláírni a szerződéseket. Miért is nem?”

ÉM-HE

Miskolc - Nem írták alá a szerződéseket, így a város elvesztett közel egymilliárdot.

Miskolctapolca - Az egykor szebb időket is élt strand Miskolctapolcán most romokban hever.

Tipikusan magyar történet a Barlangfürdőé. Minden adott, hogy Európa hírű és vonzású turisztikai célpont lehessen, mégsem az. Miskolc számára óriási szerencse, hogy van egy Barlangfürdője, de ez a mai napig csak többé-kevésbé kiaknázott adottság, és ezen nem segít az sem hogy, a Barlangfürdő régi önmagához képest jelentősen megújult. Kiss László jegyzete.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában