Jégkorong MOL Liga – Hosszabbítás a döntő második felvonásán

Miskolc – A címvédő DVTK Jegesmedvék csapata 0-3-ról fordítva hosszabbítás után 5-4-re legyőzte a vendég MAC Budapestet a jégkorong MOL Liga döntőjének második, vasárnapi mérkőzésén.

Az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc állása így 2-0, folytatás szerdán a Tüskecsarnokban.

MOL Liga, döntő, 1. mérkőzés:

DVTK Jegesmedvék-MAC Budapest 5-4 (0-2, 1-1, 3-1, 1-0) – hosszabbítás után

gól: Sagert (40.), Cseter (41.), Somogyi (53., 67.), Booras (60.), illetve Hayes (3.), McDonald (4.), Mestyán (34.), Nagy K. (53.)

Az előző nap remek védekezéssel nyert 4-1-re a házigazda, most viszont a 4. perc elején már kétgólos hátrányban volt: előbb Hayes közelről, majd 39 másodperc múlva McDonald takarásból volt eredményes. Utóbbi – noha az alapszakasz pontkirálya volt – ezúttal ütötte első találatát a playoffban.

Időt kért a DVTK, ám változatlanul komoly helyzeteket dolgozott ki a MAC. Gyenes kapusnak több alkalommal bravúrra volt szüksége, hogy megmaradjon a kétgólos különbség. A harmad derekán stílust váltott a házigazda, és elkezdődött az ütközős hoki, rengeteg volt a kakaskodás, ám például Clarke hiába provokálta Terbócsot, a vendégek fiatal csatára nem állt le verekedni, ugyanakkor a miskolci légióst kiállították. A fővárosiak azonban nem éltek az emberelőnnyel.
A második harmadban folytatódott a kőkemény játék, a hazai mezőnyfölény csak helyzetekben mutatkozott meg, gólokban nem. Hajós egyszer az üres kapu mellé lőtt közelről, aztán egy támadóharmadban elhozott bedobás után Mestyán lövése talált utat a semmit sem látó Gyenes kapujába. A miskolci nyomás kettős emberelőnyt eredményezett, ám a kiugró Nagy Krisztián – aki az előző idényben még a borsodi együttesben szerepelt – kis híján betalált. A szünet előtt négy-négy elleni szituációban Sagert távolról volt eredményes, Bálizs nem védhetett, mert sokan tornyosultak előtte.
A harmadik felvonás is hazai találattal kezdődött: védelmi hiba után Cseter fektette el Bálizst, aki hiába spárgázott nagyot, a csatár a kapuba emelt. Változatlanul sokat veszélyeztettek a Jegesmedvék, majd az 53. percben Somogyi kiegyenlített. Azonban fél perc múlva Nagy K. váratlanul ellőtte a korongot, és a pakk a hálóban kötött ki. Ismét vezetett a MAC, de nem bírta ki a hajrát. Lehozott kapus mellett az első felvonás hőse, Booras 18 másodperccel az alapjátékidő vége előtt betalált. Jöhetett a ráadás, amelynek elején emberelőnyben játszottak a fővárosiak.
Gyenes három védése vezette be a hirtelen halált, majd azonos létszámban már a hazaiak kezdeményeztek többet. A 67. percben, késleltetett kiállítás alatt Somogyi bombázott a felső kapuvas segítségével a kapuba, és ezzel megtartotta pályaelőnyét a DVTK.
Ebben a szezonban az egymás elleni nyolc meccset – hatot az alapszakaszban, kettőt pedig a fináléban – a Miskolc nyerte. A DVTK tavaly és idén még nem veszített playoff-összecsapást.

– MTI –