Friss hírek

2009.12.18. 09:38

Ellopták az auschwitzi haláltáborból a hírhedt feliratot

<p>A lengyel rendõrség pénteken bejelentette, hogy ismeretlen tettesek ellopták az egykori auschwitzi haláltáborból a hírhedt feliratot. A feltételezések szerint az "Arbeit macht frei" (a munka szabaddá tesz) táblát hajnali fél négy és öt óra között szerelték le és vitték el az emlékhelyrõl. Katarzyna Padlo rendõrségi szóvivõ azt mondta, hogy a felirat hiányát az õrök vették észre és azonnal riasztották a hatóságot.</p>

A szóvivõ hozzátette, hogy a fémbõl készült feliratot egyszerûen lecsavarozták a bejárat fölül. A rendõrségnek egyelõre nincs gyanúsítottja. A helyszínre egy rendõrkutyát is kivittek, hogy a rabló vagy rablók nyomára bukkanjon.

A dél-lengyelországi Auschwitzban mûködött a náci Németország legnagyobb megsemmisítõtábora a második világháborúban. Több mint 1,3 millió zsidót, cigányt és homoszexuálist gyilkoltak itt meg, köztük mintegy 430 ezer magyart is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!