Friss hírek

2008.02.15. 15:10

A forrásmegosztásról és a népszavazási vadplakátolásról is döntött a Fővárosi Közgyűlés

<p>A fővárosnak és a kerületeknek közösen járó 218 milliárd forint elosztásáról döntött pénteki ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A pénz 53 százalékát a 23 városrész között osztják el, míg a fennmaradó 47 százalék a fővárosi önkormányzatnak jár. A Fővárosi Közgyűlés döntött arról is, hogy a törvény felülvizsgálatát és összhangjának megteremtését kérik a szaktárcától. A közgyűlés a népszavazáshoz kapcsolódó vadplakát-ragasztási gyakorlat megszüntetése érdekében ideiglenes hirdetőtáblák kihelyezéséről is döntött.</p>

Miután Budapesten kétszintű önkormányzati rendszer működik, az állandó népesség után járó állami támogatásokat, a településen maradó személyi jövedelemadót, valamint az iparűzési, az idegenforgalmi és a luxusadót meg kell osztani a fővárosi és a kerületi önkormányzatoknak. Ebben az évben összesen 218 milliárd forintról kellett dönteni. Ebből 114 milliárdot kap a 23 kerület, ami a teljes összeg 53 százaléka. A fővárosé 47 százalék, ez 104 milliárd forint. A bevételek döntő többsége - 187 milliárd forint - az iparűzési adóból származik. A luxusadóból mindössze 150 millió forintos bevétele van a fővárosnak és a kerületeknek.

A főváros szerint a forrásmegosztásról szóló jogszabályban sok a pontatlanság és több helyen ellentmondásban is van más törvényekkel. Hasonló álláspontra jutott az Állami Számvevőszék is a 2007. évi forrásmegosztás vizsgálata során. A Fővárosi Közgyűlés ezért az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumnál kezdeményezte a forrásmegosztásra vonatkozó jogszabályok felülvizsgálatát és azok összhangjának megteremtését.

A Fővárosi Közgyűlés 75 közlekedési csomópontot jelölt ki Budapesten, ahol a népszavazási plakátokat a pártok elhelyezhetik. Ezeket a voksolás után 10 nappal kell eltávolítani. A plakáttartók kihelyezésével, illetve későbbi eltávolításával a közgyűlés a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-t bízta meg. A feladatra a főváros 5 millió forintot biztosított. A képviselők nyilatkoztak arról is, hogy a kampány alatt tartózkodnak a vadplakátolásoktól és csak a kijelölt területeken helyezik el hirdetéseiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!