Konyha

2019.06.30. 15:30

Hőségben ezeket kerüljük

Bizonyos ételeket jobb tiltólistára tenni akkor, amikor a hőmérő higanyszála nyújtózkodni kezd.

Illusztráció - Hőségben a kávé is kerülendő

A nyár igazi fogyókúrás időszak. Nem csak azért, mert a nagy melegben olvad le rólunk a télen elraktározott zsírpárna. A 32 fok feletti melegben az emberek csökkentett üzemmódban működnek, ami igaz az étvágyukra is. Vannak olyan ételek, amik kifejezetten jólesnek a renyhe gyomornak, de bizonyos összetevőket jobb kerülni. Alaptétel például, hogy pótolni kell az izzadtság során elveszített elektrolitokat, ásványi anyagokat és energiát. Erre a természetes ásványvíz a legalkalmasabb. A sós dolgokkal azonban csínján kell bánni. Ha nyáron sportolunk, vagy túl sokat verejtékezünk, akkor nagy mennyiségű sót veszítünk, amit pótolni kell. Azonban a só fokozza a verejtékezést, ezért figyelni kell, hogy hogyan visszük be azt. Ne együnk gyors ételeket vagy magas sótartalmú rágcsákat, sópótlás terén szorítkozzunk inkább az ásványvízre. Abból viszont fogyasszunk bőven.

Tiltólista

A csípős ételek is tiltólistások. A túl pikáns ételek szintén fokozzák a verejtékezést. A paprikák csípősségüket a kapszaicinnek köszönhetik, ami becsapja a hőérzékelő központunkat, ezzel bírva pluszizzadásra testünket.

Tiltólistán vannak a koffeintartalmú italok, amik szintén stimulálják a verejtékmirigyeket, és az erősen alkoholos italok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában