Jégháló nélkül semmit!

A cseresznye érzékeny faj, ezért a meggynél is jobban károsította a fagy
A cseresznye érzékeny faj, ezért a meggynél is jobban károsította a fagy
Hajdú-Bihar – A cseresznye érzékeny faj, ezért a meggynél is jobban károsította a fagy.

Megyénk meggyültetvényein átlagosan 30 százalékos terméskiesést okozott a május eleji fagy, a cseresznyénél még nagyobb volt a kártétel – tudtuk meg Kiss Zoltántól, a Megyei Kormányhivatal mezőgazdasági szakigazgatási szervének földművelési igazgatójától. Az almánál vegyes a kép.

Néhány nagyüzemben már a legkorszerűbb védekezési módokat alkalmazzák (például ventilátorral forró levegőt fújnak be a fasorok közé), de van Hajdúhadházon olyan szuperintenzív ültetvény, ahol a májusi fagy mindent vitt.

„Éppen a hasonló esetek elkerülése érdekében a jövőben almaültetvényt csak úgy lehet majd telepíteni, ha jéghálót feszítenek ki a fák fölé. Ugyancsak korszerű védekezési technika a jégágyú, melynek alkalmazása például Derecskén eddig figyelemreméltó eredményeket hozott” – fogalmazott a szakember.

Tőle tudtuk meg, hogy a málna a megyében kifutó növény, a homokos nyírségi részeken elszórtan található meg kisebb területeken, mint ahogy az egres és az őszibarack is jellemzően a kiskertek gyümölcse lett napjainkra Hajdú-Biharban.

HBN–PA