Magyarország

2013.05.05. 11:19

Molnár Gyula Ferenczy Noémi-díjas grafikus plakátjai Krakkóban

Budapest, 2013. május 5., vasárnap (MTI) - Molnár Gyula Ferenczy Noémi-díjas grafikus a magyar plakáttervezők közül az elsők egyikeként állítja ki mintegy 50 plakátját Krakkóban, a Galeria Schodyban keddtől május 27-ig.

Budapest, 2013. május 5., vasárnap (MTI) - Molnár Gyula Ferenczy Noémi-díjas grafikus a magyar plakáttervezők közül az elsők egyikeként állítja ki mintegy 50 plakátját Krakkóban, a Galeria Schodyban keddtől május 27-ig.

Molnár Gyula művészprofesszort a krakkói Jan Matejko képzőművészeti akadémia egyik rektorhelyettese, Piotr Bozyk hívta meg, hogy állítsa ki munkáit az akadémiához tartozó galériában. A művész, ahogy az MTI-nek megjegyezte, nagy megtiszteltetésnek veszi a meghívást, mert a lengyel plakátnak nagy rangja van a világban, és az ő munkássága nem hasonlítható a lengyel plakátstílushoz.

Dan Reisinger, a magyar születésű híres izraeli grafikus azt írta Molnár Gyula műveiről, hogy rajzos, fotós, tipografikus, festészeti, vagyis sokféle vizuális megnyilvánulás érhető tetten munkáiban.

Molnár Gyula arról beszélt az MTI-nek, hogy a mintegy 50 darab 70x100 centiméteres plakát nagy része a Hommage á Poster című tavalyi, Fészek galériabeli kiállításán szerepelt.

A krakkói bemutatóra tíz új posztert is készített. Köztük van Giuseppe Verdi olasz zeneszerző (1813-1901) születésének 200. évfordulója alkalmából rajzolt plakátja, amelyen a Traviata hősnője, Violetta széttett lábbal ül egy széken, sír és cigarettázik. A plakátra a művész ráírta, hogy Don t cry, don t smoke. Egy másik munkája tisztelgés Oliviero Toscani olasz fotográfus, a United Colors of Benetton világcég arculatának megtervezője előtt, aki minden egyes munkájával a rasszizmus, a gyűlölet, a megkülönböztetés ellen lép fel.

Emléket állít a nőnapnak is egyik poszterén, mert szerinte minden nap nőnap. Volt, amikor az embert piktogramizáltak, ezeket a háromszögeket, köröket élővé akarta tenni és átalakította hús-vér emberré, nővé. A bibliai történetet Zsuzsannával és a vénekkel is megrajzolta, és ahogy megjegyezte, ezzel a plakáttal búcsúzott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemtől, ahol 24 évig tanított, az utolsó 15 évben tanszékvezető professzor volt és nem akart úgy járni, mint a vének a Bibliában, akik szexuális zaklatás miatt halálbüntetést kaptak.

"A plakát ma is a legkorszerűbb vizuális nyelv, játék, öröm, emellett társadalmi felelősség és művészi reakció a körülöttünk levő világra" - foglalta össze hitvallását Molnár Gyula, aki tagja a Magyar Plakát Társaságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!