Jegesmedve-menedéket fedeztek fel az Északi-sarkvidék közelében

Jegesmedve-menedéket fedeztek fel az Északi-sarkvidék közelében
Jegesmedve-menedéket fedeztek fel az Északi-sarkvidék közelében - © bbc.co.uk
London, 2012. október 31., szerda (MTI) – Ez idáig ismeretlen jegesmedve-menedéket fedezett fel az Északi-sarkvidék közelében a brit BBC Two televíziós csatorna helyszínen forgató stábja.

A dokumentumfilmesek nagyjából húsz medvét számoltak össze a Baffin-öbölbeli Petermann jéghegyen, 50 kilométerre a kanadai partoktól. A jegesmedvék az év legnagyobb hányadát a fagyott tengeren töltik, ahol fókákra vadásznak. A szakemberek eddig azt feltételezték, hogy az állatok a nyári hónapokat, amikor olvad a jég, a szárazföldön, jelen esetben a Baffin-szigeten “vészelik át”. A mostani felfedezéssel azonban egyértelművé vált, hogy egy részük nem megy ki a szárazföldre, hanem hatalmas, sík felületű jégtáblákon rendezkednek be a meleg hónapokra.

Az állatok nyári rezidenciáját a BBC Two televíziós csatorna Operation Iceberg (Jéghegy-hadművelet) című dokumentumfilm-sorozatának forgatása közben fedezték fel. “Amit ez a hely nyújtani tud az állatoknak, az a biztonság, és azt hiszem, hogy ezt ki is használják” – mondta Chris Packham természettudós, a műsor egyik házigazdája.

Steven Amstrup amerikai biológus és jegesmedve-szakértő a felfedezés kapcsán azt mondta: most először hallott arról, hogy nagyszámú jegesmedve él egy, a nyílt tengeren úszó jégtáblán. Keith Nicholls, aki a Brit Antarktiszi Kutatóprogram (British Antarctic Survey, BAS) munkatársaként csatlakozott az expedícióhoz, magyarázatként elmondta, hogy az elmúlt években számos nagy jégtábla szakadt le a grönlandi jégtakaróról, és azok zöme mostanra a Baffin-öbölbe érkezett.

A jegesmedvékre Grönlandon és Kanadában is komoly fenyegetést jelentenek a rájuk vadászó emberek, így a leszakadó jéghegyek menedéket jelenthetnek a számukra – írta a BBC News.

(http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-20140188)

– MTI –