Friss hírek

2010.03.18. 08:04

Moszkvában tárgyal Hillary Clinton

<p>Megérkezett az orosz fõvárosba az amerikai külügyminiszter csütörtökön. Hillary Clinton az atomfegyverekrõl szóló, decemberben lejárt START egyezményrõl, a közel-keleti helyzetrõl és Iránról tárgyal.</p>

Az amerikai külügyminiszter gépe csütörtök reggel landolt Moszkvában. Hillary Clinton látogatásának legfõbb célja, hogy elõrébb jusson orosz kollégáival a START egyezményt felváltó új szerzõdés létrehozásában. A nukleáris fegyverek számának csökkentésérõl szóló megállapodást még 1991-ben kötötte meg Moszkva és Washington. A START decemberben lejárt, ám a két ország eddig nem tudott megállapodni a folytatásról. Clinton tárgyalóasztalhoz ül orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, és Dmitrij Medvegyev elnökkel is, noha az AFP szerint most nem várható jelentõs áttörés az ügyben.

Az amerikai külügyminiszter kétnapos oroszországi látogatásán részt vesz a közel-keleti rendezés ügyében létrehozott többoldalú tárgyaláson, amelyen ott lesznek még az ENSZ és az Európai Unió képviselõi is. A jobboldali izraeli kormány múlt héten bejelentette, hogy 1600 új otthon építését engedélyezi a zsidó telepeseknek Kelet-Jeruzsálemben. A döntés nem csak a palesztinok körében váltott ki dühöt, Washington is bírálta az izraeli kormányt, ezért is érkezett a múlt héten a Közel-Keletre Joe Biden, az amerikai alelnök. A megfigyelõk szerint a mostani moszkvai tárgyalásokon a "kvartett" megpróbál nyomást gyakorolni Izraelre, hogy vonja vissza döntését, amely súlyos károkat okoz a palesztin-izraeli megbékélési folyamatnak.

Clinton tárgyalásainak harmadik témája pedig Irán lesz. Washington világos választ vár arra, hogy Oroszország hajlandó-e támogatni a Teherán ellen tervezett új szankciókat, amiért az nem hajlandó együttmûködni a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel, és saját maga kezdte el az urándúsítást. A Nyugat szerint Irán atomfegyver megépítésére törekszik, noha Teherán folyamatosan hangoztatja, hogy békés célra akarja felhasználni a hasadóanyagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!