Újból belvíz alakult ki Liszóban, most a havazás miatt

Az utóbbi napokban lehullott hó és eső miatt a Zala megyei Liszót újból elárasztotta a víz. A felolvadt hó a település víztározójába folyt, de az elvezető rendszer nem tudta elszállítani a vizet. Több ház udvara víz alá került hétfő reggelre – nyilatkozta a Független Hírügynökségnek Novák Csaba a falu polgármestere.

A víztározó már többször kiöntött, legutóbb szeptemberben. Akkor is és most is homokzsákokkal védekeztek a falu lakosai közmunkások és tűzoltók segítségével. Három ház udvarát lepte el a víz, a házakba azonban nem folyt be.

Mivel az összes hó nem olvadt el, a következő napokban várható, hogy a környékbeli dombokról tovább folyik le a víz a tározóba. Emiatt elképzelhető, hogy a vízszint tovább emelkedik a faluban – nyilatkozta a Független Hírügynökség kérdésére Déri Tibor, a nagykanizsai tűzoltóság őrnagya.

A Független Hírügynökségnek a falubeliek elmondták: nem számítottak belvízre, mert olyan nagy mennyiségű hó nem esett a napokban, ami miatt aggódni kellett volna.

Novák Csaba polgármester szerint a problémát az okozta, hogy a víztározó állami tulajdonban lévő elvezető rendszere nincs megfelelően kitisztítva, ezért az nem tudja a csapadékot elszállítani. A polgármester korábban már tárgyalt erről Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkárral. A helyzet sürgőssége miatt a közeljövőben újból megkeresi a polgármester az államtitkárt, hogy jelezze, az elvezető rendszert meg kell tisztítani.