Jazz világsztárok a Millenárison

Szombaton este a kísérleti jazz legendás alakja, Matthew Herbert, hétfőn pedig a világ egyik legjobb jazzharsonása, Nils Landgren lép színpadra együttesével a budapesti Millenáris Teátrumában. Mindkét koncertre még kaphatók jegyek – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Hámori Viktória, az intézmény sajtóreferense.

Matthew Herbert a mai jazz egyik legizgalmasabb kísérletezője, aki olyan világsztárokkal dolgozott együtt, mint a Björk, Yoko Ono vagy az REM. Már első, 1995-ös fellépésével megdöbbenést keltett azzal, hogy burgonyaszirmokon játszott. Későbbi koncertjein háztartási gépek hangjaival kísérletezett.

2003-ban alapította meg big bandjét, amellyel újraértelmezte a hagyományos jazzt. Mathew Herbert zenéjének az elmúlt években egyre jelentősebb politikai üzenete lett. 2004-ben megjelent Plat Du Jour című albumával az élelmezési láncokat, a halálbüntetést, illetve az iraki háborút is kritizálta. Legutóbbi, Scale című lemezén a jazz, diszkó, valamint a house-ritmusok elemei keverednek.

Nils Langdrent a világ egyik legjobb jazzharsonásának tartják. A muzsikust sokan a svéd zongoristával, Esbjörn Svensonnal alakított duójáról ismerik, de Nils Landgren zenélt együtt az ABBA-val és Herbie Hancock-kal is. A jazzharsonás hétfőn a funk zenét játszó The Crusaders-szel lép színpadra. Az amerikai csapat a hetvenes évek óta koncertezik töretlen sikerrel. A jazz, a pop és a soul elemeit ötvöző zenekar csaknem negyven lemezt adott ki, amelyek közül a Street Life (1979) című album hónapokig slágerlistás volt. A budapesti koncerten közreműködik Ray Parker Jr. is, aki többek között a Szellemirtók című film betétdalának a szerzője.

Mindkét koncert este nyolc órakor kezdődik a Millenáris Teátrumában.