Javultak kissé a hazai várakozások

Márciusban kissé emelkedett a GKI konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke, az üzleti és a fogyasztói várakozások is javultak. A változás azonban alig érezhető.

Márciusban kissé emelkedett a GKI konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke, az üzleti és a fogyasztói várakozások is javultak. A változás mértéke azonban nem nagy, vagyis folytatódott a tavaly augusztus óta megfigyelhető, némi hullámzás melletti stagnálás. Az üzleti várakozások csaknem egy éve nem voltak a mostanival megegyezően optimisták.

Óvatosan az árral

Az építőiparban a várakozások márciusban kissé romlottak. A termelési helyzet megítélése azonban kissé javult, lényegében nem változott a rendelésállomány értékelése, lanyhult viszont a foglalkoztatási szándék.

Jelentősen nőtt a kereskedelmi bizalmi index értéke. Különösen eladási pozíciójukat érezték kedvezőbbnek a válaszolók. Javultak a szolgáltató szféra várakozásai is.

Az elmúlt három hónap üzleti pozícióját, a forgalom és a foglalkoztatott létszám várható alakulását egyaránt kedvezőbbnek látták az előző hónaphoz képest. Az áremelési törekvések minden ágazatban mérséklődtek, sőt az exportorientált ipari ágazatokban már többségében árcsökkenést jeleztek a válaszadók.

A magyar gazdaság helyzetének megítélése a kereskedelmi és szolgáltató cégek körében javult, a többi ágazatban nem változott, de továbbra is a borúlátók vannak jelentős többségben.