Javultak az inflációs várakozások, a vásárlási kedv változatlan

A tavaly bevezetett megszorító intézkedések első sokkja után a lakosság konjunktúraindexe változatlanul alacsonyan áll, amiben azonban része van annak is, hogy az emberek a karácsonyi költekezés elmúltával szembesülnek az év elején általában emelkedő kiadásokkal – áll a Medián közvéleménykutató friss felméréséből. Ezzel együtt elmondható, hogy a 2007 eleji áremelkedések mély nyomot hagytak a gazdaság helyzetének és kilátásainak megítélésben. A közhangulat áprilisban azonban némileg megnyugodott.

A gazdasági közhangulaton belül a háztartások kilátásainak megítélése a tavaly nyáron bekövetkezett zuhanás után inkább stagnál, az inflációs várakozások viszont javultak a korábbi hónapokhoz képest, a 2006 közepétől mért áremelkedési félelmekkel szemben most inkább stagnálásra számít a lakosság.

A lakosság vásárlási kedve lényegében visszatért a korábbi időszakában mérthez, s megközelítette a “jobb időkben” regisztrált adatokat. A népesség egyötöde mondta tavaly ősszel, hogy tervez tartós fogyasztási cikkel venni, ez az elmúlt hónapokban stabilan 22 százalékra emelkedett. A 2004 januárja óta mért legmagasabb index 27 százalék volt.

A megszorítások a lakosság hitelfelvételi és megtakarítási szokásaira is kevésbé voltak rossz hatással, mint ahogyan az várható lett volna. A kölcsön felvételét tervezők aránya ismét 8 százalék, ami közelít a korábban mért 10-11 százalékhoz. A lakosság csaknem ötöde válaszolta ismét azt, hogy az előző hónapban tudott félretenni, ez az index korábban 20-21 százalék körül mozgott.