Javult az élelmiszerbiztonság

Illusztráció
Illusztráció
Ötezer élelmiszerboltot, vendéglátóhelyet és közétkeztetési intézményt ellenőriztek az elmúlt három hétben. Közülük ezerötszázat bírságoltak meg, mivel az ellenőrzés élelmiszerbiztonsági hiányosságokat tárt fel.

A kirótt büntetés több mint 118 millió forint volt. Többek között az élelmiszerkereskedők tisztasági feltételeit, a tej és húskészítmények szavatosságát vizsgálták az ÁNTSZ szakemberei, de azt is ellenőrizték, hogy a forgalmazók engedélyezett tojásfestéket árulnak-e. A legtöbb probléma a lejárt szavatosssággal volt, a bírságok zömét, 111 millió forintot emiatt rótták ki a kereskedőkre. Az ellenőrzéseken ezen kívül több esetben tapasztalták, hogy a kereskedők nem tartják be a higiénés szabályok-at, nem tárolják megfelelően az ételeket, nem a megfelelő módon mosogatnak, a tavalyihoz képest azonban javult az élelmiszerbiztonság.

– Borsod-Abaúj-Zemplénben 198 egységet ellenőriztünk – mondta dr. Kender Mária, megyei élelmiszer higiénikus szakállatorvos. – Az előállítóknál egy, a kereskedőknél pedig négy bírságot szabtunk ki, az összbüntetési tétel nem érte el a 800 ezer forintot. Örvendetes egyébként, hogy kirívó szabálytalanságot nem tapasztaltunk. Néhány esetben jelölési hibát észleltünk, több helyen pedig nem tartották be az előírt tárolási hőmérsékletet.