Jávor Benedek: európai cégek és magánszemélyek több tízezer milliárd forintot helyeztek el Svájcban adóelkerülés céljából

Brüsszel – A német hatóságok birtokába jutott információk szerint európai magánszemélyek és vállalatok összesen 101 milliárd svájci frankot (28,5 ezer milliárd forintot) helyeztek el svájci bankszámlákon, feltehetően adóelkerülés céljából – közölte szerdán Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője.

A képviselő tájékoztatása szerint a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartomány pénzügyminisztériuma az előző héten bejelentette: olyan, svájci bankszámlákra vonatkozó információk birtokába jutottak, amelyek alapján feltételezhető, hogy adóelkerülés céljából kerültek összegek az alpesi ország pénzintézeteihez.

Jávor arról számolt be, hogy az ügyben húsz európai ország érintett, köztük Magyarország is. Mint írta, a német szervek adatai szerint magyar számlatulajdonosok 2006-ban 383 millió, 2008-ban 421 millió svájci frankot (mai árfolyamon 108 milliárd, illetve 119 milliárd forintot) tartottak a vizsgált számlákon.

A Párbeszéd Magyarországért politikusa levélben fordult Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez, illetve Tállai András államtitkárhoz, azt tudakolva, hogy a magyar kormány megkapta-e a német tájékoztatást, és indult-e vizsgálat az érintett számlákhoz köthető esetleges adóelkerülések feltárása érdekében.

Jávor Benedek a német hatóságra hivatkozva azt állítja, hogy Németország ezen információk alapján mintegy 5 milliárd euró (1500 milliárd forint) pótlólagos adóbevételre tett szert, ezért azt kéri a magyar kormánytól és az adóhatóságtól, hogy folytassanak le szigorú vizsgálatot az ügyben és szabjanak ki megfelelő szankciókat azokra, akik bizonyíthatóan nem fizettek adót jövedelmeik után.

A képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy a “kormány a közelmúltban olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek gyakorlatilag rendszerszinten teszik lehetővé az adózatlan és külföldre menekített jövedelmek minimális adózás utáni kifehérítését, mentesítve az adóelkerülés jogkövetkezményei alól az érintetteket”.

– MTI –