Jávor Benedek: csak frázisok vannak a közigazgatásról a Fidesz Budapest-programjában

A kétszintű önkormányzati rendszerről szóló szabályozás újragondolását sürgette ismét Jávor Benedek, a Lehet Más a Politika (LMP) országgyűlési képviselője. A politikus napirend előtti felszólalásban azt mondta hétfőn a parlamentben, hogy a Fidesz Budapest-programjában a frázisokon túl szerinte nincs semmi a fővárosi közigazgatás átalakításáról. Tállai András önkormányzati államtitkár szerint az új szabályozás kialakítása előtt azt kell kideríteni, mi is történt a fővárosban pénzügyi szempontból az elmúlt 20 évben.

Jávor Benedek szerint a mostani helyzet abszurd, nincsenek megfelelően elosztva az egyes feladatok a fővárosi önkormányzat és a kerületek között. Ezért fordulhat elő például az, hogy az útfelújításból kimarad egy ötven méteres szakasz, vagy nem tudnak villamospályák nyomvonalában megegyezni. Változtatni azonban lehetne a szabályozáson, mert ehhez meglenne most a kétharmados többség – jegyezte meg a politikus, aki pártja főpolgármester-jelöltje.

Tállai András önkormányzati államtitkár válaszában azt mondta, hogy fontos a kerületek és a főváros közötti feladatmegosztás, de előbb azt kell felderíteni, hova lettek a közpénzek. Úgy látja, hogy az elmúlt 20 évben ténylegesen nem vizsgálták a főváros pénzügyeit, és ezért azokat hibáztatta, akik működtették a rendszert, köztük Demszky Gábort. Az államtitkár szerint mindent elárul az elmúlt 20 év tevékenységéről az, hogy Demszky már nem jelölteti újra magát főpolgármesternek és a pártja, az SZDSZ is eltűnt.