Helyi közélet

2014.11.15. 12:31

Új diákpolgármester, számon kérhető célokkal

Miskolc - Új diákpolgármestere van Miskolcnak: Révai Márton, a Földes Ferenc Gimnázium 11. h osztályos, spec. mat. tagozatos tanulója.

Miskolc - Új diákpolgármestere van Miskolcnak: Révai Márton, a Földes Ferenc Gimnázium 11. h osztályos, spec. mat. tagozatos tanulója.

– Tavalytól vagyok tagja a város diákönkormányzatának, először mint belügyi alelnök, majd mint elnök tevékenykedtem. Elég régóta készültem a diák-polgármesterségre, amihez egy korábbi, földesista diákpolgármestertől is biztatást kaptam – mondja Marci.

Kicsit megakasztom: miért jelentkezett a diákönkormányzatba.

– Mert lehetőséget jelent segíteni a diákokon, például azzal, hogy ismertetjük a jogaikat, de ha konkrét problémáikkal fordulnak hozzánk, azokra is megoldást keresünk, lehet weblapot szerkeszteni, oda cikkeket írni, programokat szervezni.

S a diák-polgármesterségben mi vonzotta?

– Ugyanezek, s hogy mindezt irányítói pozícióból tehetem. Szeretek intézkedni, szervezni, s vezetőként lehetőségem lehet arra, hogy még jobban tudjam szervezni a környezetem dolgait. Vannak céljaim, amelyek alapján egyébként egyedüli jelentkezőként, ugyanakkor egyhangúlag megválasztottak.

A kitűzött célok

Azok felsorolását kérem Marcitól, amelyeket egy év múlva számon is lehet tőle kérni.

Az egyik, hogy szeretném a város összes iskolája és kollégiuma közötti kapcsolatrendszert kiépíteni, a saját honlapunkon (www.mvdok.hu) keresztül, amelynek dizájnját, felületét egyébként én hoztam létre, s amelynek cikkeit a belügyi bizottság tagjai írják, s én is köztük vagyok. A másik célom, hagyományteremtő szándékkal, egy egész napos városi diáknap, ahol Miskolc minden oktatási, nevelési intézménye egy-egy standon bemutatkozhat, kicsit hasonlóan a pályaválasztási kiállításokhoz, s ezzel párhuzamosan a színpadon fellépési lehetőséget kapnának az iskolai zenekarok, színjátszó, vagy egyéb körök. Az elsőt 2015 májusára tervezem. A harmadik egy 24 órás városi sportnap, 2015 februárjában.

Marcit az sem bizonytalanítja el, hogy mindennek anyagi feltételei is vannak: bízik a szponzorokban, sőt, máris vannak támogatói, többek között az „igazi” polgármester.

Megválasztásának pillanatáról érdeklődöm.

– Boldog voltam, s abban a pillanatban átvillant az agyamon a gondolat: mostantól nem valakinek kell segíteni, ezután nekem kell irányítanom másokat, ugyanakkor meg is kell tudnom győzni őket.

Gyermekkorától tudatosan készül

Gondolnánk: Marci politikusnak készül, s ennek előzménye a diák-önkormányzatosdi, s a „diák-polgármesterkedés”.

– Többen is ezt gondolják, de én kitartó vagyok, s minthogy gyermekkoromtól építész szeretnék lenni, ettől semmi nem térít el. Viszont a kettő nem áll egymástól távol: a DÖK-ben is lehet alkotni, új dolgokat kitalálni és megvalósítani, s az építésznek is kell tudnia érvelni, szervezni.

Az még érdekel: vajon mindig neki kell-e igazának lennie.

– Nem az a lényeg, hogy az én dolgaim legyenek jók, hanem hogy jó dolgokat csináljunk.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában