Javasoljuk: blogra fel!

Tudták, hogy kik szerepelnek a világ száz legbefolyásosabb emberét tömörítő listán? Mások mellett a jelenlegi és a korábbi amerikai elnök, jó néhány zenész, informatikus és tévésztár – valamint Craig Newmark. Blogtörténet [.pdf – 39KB]

Hogy ki ő? Egy blogger, aki bejegyzéseivel alaposan felkavarta a körülötte lévő állóvizet, s aki az Online Oscar-nak is nevezett Webby Awards-on ez Év embere lett. Ám nem kell Amerikáig mennünk, hogy érzékeljük: a blog egyre inkább teret hódít. A műfajt műveli a magyar miniszterelnök, a tengerentúl az elnöki kampány részét képezi, de a nagyvállalatok életében is egyre fontosabb szerep jut neki.
Gyors és személyes
És használjuk mi is: az Inform Média Kft. napilapjainak is van mér blogtere, amit szeretnénk a lehető leghasznosabbá tenni. A blog, amellett hogy interaktív, gyors és személyes, lehetőséget ad arra, hogy Olvasóink megismerjék véleményünket, s hogy arra reagáljanak, ha úgy adódik, vitatkozzanak.

Szeretnénk képet adni a blogok kialakulásáról, használatáról, ezért az elkövetkező napokban felelevenítjük e műfaj történetét, s kedvcsinálóként érdekességeket is közlünk. Eközben pedig várjuk olvasóinkat a http://blog.szon.hu oldalon.

Mi fán terem a blog?

A blogot úgy képzelhetjük el, mintha írnánk egy több százezres példányszámú, színes, szórakoztató napilapot, mely rendkívül rövid idő alatt jut el az Olvasókhoz. Nevezhetjük webes naplónak, vagy egy dinamikus frissítésű, személyes hangvételű online publikációnak.

 Egy másik megfogalmazás szerint a blog nem más, mint egy web-alapú publikációs hely, amit az egyedi felhasználó minden nap használhat írásra, publikálásra. A web-lap dizájnját egy általunk kiválasztott sablon alkalmazásával alkothatjuk meg, a blogger által írt lapokat pedig automatikusan archiválja és linkeli ez a rendszer: így nemcsak az aznapi, de az azt megelőző bejegyzéseket is bármikor újraolvashatjuk.

– Száraz Ancsa –