Javaslat a felsőoktatás átalakításáról – a Fidesz elutasítja a tandíjat

A Fidesz számára elfogadhatatlan, hogy a fiatalok ne a tehetségük és szorgalmuk alapján, hanem a szüleik gazdasági helyzetétől függően tanulhassanak a felsőoktatásban. Az ellenzéki párt a tandíj minden formáját elutasítja – így reagált a Fidesz szóvivője a felsőoktatás radikális átalakítását célzó javaslatra, amely pénteken jelent meg a sajtóban.

Pénteken több újságban is megjelent az a javaslat, melyet hét nagy magyar egyetem nevében Bokros Lajos volt pénzügyminiszter állított össze, aki most az ELTE gazdasági vezetője. Az elképzelések szerint az államnak csak az egyetemek infrastruktúráját kellene biztosítania, igaz, a jelenleginél sokkal magasabb színvonalon. Az oktatók bérét döntően a tandíjak fedeznék, ehhez azonban sokkal többet kellene fizetniük a hallgatóknak.

Szijjártó Péter azt mondta: felszólítják a kormányt, hogy semmilyen tandíjemelésről szóló javaslatot ne fogadjanak el, az durván sértené ugyanis az esélyegyenlőséget. Az ellenzéki párt ezért azt szertné, ha az emberek dönthetnének a tandíj megtartásáról a Fidesz által kezdeményezett népszavazás kérdései között – tette hozzá.