Jauárban kezdődik a Szegedi Ítélőtáblán Zuschlagék ügye

Január 11-én kezdődik a Szegedi Ítélőtáblán Zuschlag János és társai ügyének másodfokú tárgyalása. A per anyaga augusztus 23-án érkezett meg az ítélőtáblára. A büntetőtanács 7 tárgyalási napot tűzött ki az ügyben – tájékoztatta a Független Hírügynökséget hétfőn Bátyi Zoltán a Szegedi Ítélőtábla szóvivője.

Zuschlag Jánost és 15 társát különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekményekkel vádolják.

A Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2008. október 8-án kezdte meg a per tárgyalását, és 2010. március 31-én hozott elsőfokú ítéletet. Első fokon Zuschlag Jánost 8 év 6 hónap börtönre, Lados Istvánt 2 év börtönre, Katus Ferencet 5 év 6 hónap börtönre ítélte a Bács-Kiskun Megyei Bíróság bűnszervezetben elkövetett csalás miatt. A bíróság a további 11 vádlottra összesen 33 év 8 hónap börtönt szabott ki, továbbá több vádlott esetében rendelt vagyonelkobzást.

Lados István, az ügy másodrendű vádlottja közben visszavonta fellebbezését és augusztus 17-én bevonult a börtönbe Lados ügyvédje akkor a Független Hírügynökségnek azt mondta, védence azért döntött így, mert már szeretné maga mögött tudni ügyet és nem látja reálisnak, hogy a másodfokon eljáró bíróság tovább enyhítené a rá kiszabott büntetést. Gömöri Tibor ügyvéd elmondta, mivel Lados a bűncselekményeket bűnszervezetben követte el, nem kaphat kedvezményt, ezért 2011 decemberében szabadulhat.

A Zuschlag-ügy egy számviteli fegyelem megsértése miatt indított vizsgálattal kezdődött még 2005 elején, majd 2007 nyarán országos méretű csalási ügy lett a különböző pályázati pénzeket rosszul felhasználó alapítványok ügyéből. A különböző alapítványoknak állítólag egyetlen ember, Zuschlag János adta az utasításokat. A vád szerint több mint 70 millió forinttal nem tudnak elszámolni. Ebből a volt szocialista politikus a nyomozás elején 50 milliót visszafizetett.
– Független Hírügynökség –
hirdetés


hirdet�s