Játszva kutattak, kutatva játszottak Miskolcon

Verseny közben
Verseny közben - © Fotó: Vajda János
Miskolc – Miskolci győzelemmel zárult a robotika verseny regionális fordulója.

Idén is Miskolc adott otthont a First Lego League nemzetközi verseny regionális fordulójának. A Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziumban megrendezett programon előbb Orosz Tamás, a Remy Miskolc igazgatója köszöntötte a megjelent miskolci és megyei iskolás csapatok résztvevőit, aki fontosnak nevezte a vállalat szempontjából a verseny támogatását.

Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere úgy fogalmazott, a Miskolcra érkező hazai és külföldi befektetők körében egyre hangsúlyosabb az informatikai fejlesztés lehetősége.

– Fontos, hogy a jövő generációi megismerjék ezt a területet. Ezek a versenyek kiválóan segítik ezt a törekvést – mondta Pfiegler Péter.

Tíz csapat, száztíz diák

A regionális bajnokságon 110 diák négy kategóriában mérettetett meg. A csapatmunka, a kutatómunka és a robotdesign mellett leghangsúlyosabb a robotjáték volt. Szilasi Tamás, a zsűri elnöke lapunknak elmondta, a résztvevő tíz csapat négy kategóriában versenyzett.

– A fiatalok többek között összemérték tudásukat egy előzetesen ismertetett kutatási feladat bemutatásával kapcsolatban, de volt egy ismeretlen feladat is, mellyel azt teszteltük, hogy a résztvevők mennyire működnek jól csapatként – hangsúlyozta.

Miskolci siker

A csapatok valós problémákra kerestek megoldásokat a világűrben úgy, hogy előre meghatározott mozzanatokra reagáltak. Használhattak űrcsúszdát, megteremthették a 3D-s nyomtatás körülményeit egy idegen bolygón, szállíthattak zöldséget és edzésre küldhették az asztronautákat.

Az egész napos versenyen az összesítésben első helyen a Lev3lUp, a Roboschool csapata, a második helyen a Kandó, a Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatikai Szakgimnáziuma csapata, a harmadik helyen a Navigátor, az Észak-Magyarországi Infoklaszter csapata végzett, amely egyben a zsűri különdíját is elnyerte.

Az összesítésben nyertes csapat részt vehet a közép-kelet-európai döntőn február 9-én a Miskolci Egyetemen, ahol tizenöt magyar és lengyel csoport versenyzik majd.

ÉM-TÁ