Játékvisszahívás – a kínai gyártó márciusban tudott már a problémáról

Már márciusban tudott a kínai gyártó arról, hogy a Mattel-cégnek gyártott egyes játékaival gondok vannak – ismerte el a Kínai Játékegyesület egyik névtelenül nyilatkozó illetékese. Az amerikai székhelyű Mattel kedden jelentette be, hogy visszahívja veszélyes játékait, amikből 18 milliónál is több került világszerte a játéküzletekbe. Az intézkedés Magyarországra is vonatkozik.

Az illetékes elmondta: Kínában március óta több játékot kellett visszahívni. Azt nem mondta el, hogy mi tartott ennyi ideig és miért nem értesítették hamarabb a Mattelt a problémáról.

Magyarországon a Mattel termékei közül 12 babáról és a Verdák sorozat Sarge nevű kisautójáról derült ki, hogy problémás lehet: a babákon olyan apró mágnesek vannak, amiket esetleg lenyelhetnek a kisgyerekek, az autó festéke pedig ólmot tartalmaz.

Az elmúlt hetekben több kínai játékgyár termékét kellett visszahívni biztonsági okokból. Az egyik cég, a Lee Der Industrial vezérigazgatója a napokban öngyilkos lett, miután egy millió darabot hívtak vissza az Egyesült Államokban a cég által gyártott játékfigurákból, mert ólomtartalmú festéket használtak a készítésüknél. Egy másik cégnek 1,5 millió játékát hívták vissza júniusban szintén az Egyesült Államokban és szintén ólomtartalmú festék miatt.