Játékgépen eljátszott életek

Játékgép
Játékgép
Debrecen – A játék öröméből szenvedélybetegség lehet – figyelmeztetnek a szakemberek. Nincs megállás, minden, akár a családi vagyon és az egészség is rámehet.

A szenvedélyes szerencsejátékos nem új figura a történelemben, de modern változatára a kilencvenes évek közepén figyeltek fel – mondja Varga Éva klinikai és addiktológiai szakpszichológus, pszichoterapeuta, a Drogambulancia munkatársa.

Ahogyan a szórakozóhelyeken elterjedtek a játékgépek, mind többen váltak rabjukká, újabban pedig az internetes szerencsejátékok hódítanak. Bármilyen életkorú, anyagi és társadalmi helyzetű emberek válhatnak függővé. A hozzánk érkező betegek 80 százaléka férfi. Azt hiszem, ennek oka, hogy a nők esetében több a védőfaktor: általában nekik kell beosztani a pénzt, felelősebben bánnak vele, kevesebb idejük van játszani. De ha ilyen helyzet jutnak, talán a férfiaknál is mélyebben belemerülhetnek – véli a szakember.

Menekülés a valóságtól

A játékszenvedély talán azzal kezdődik, hogy az ember úgy érzi, ily módon könnyen juthat pénzhez. Persze tudja, hogy hosszú távon nem kifizetődő, a nyereményt újra befekteti, de ekkor még reménykedik: hátha neki lesz éppen szerencséje. Később már a veszteségeit próbálja visszanyerni és végeláthatatlan csapdába kerül.

Sokan feszültségeiket vezetik le a játékban, a felhőtlen örömöt keresik benne, így menekülnek problémáik elől. Jellemző típus, aki valamilyen erős kontroll alatt áll (például kemény kezű házastárs), s az ellenőrzés alól bújik ki. S van fiatal, aki nem engedheti meg magának, hogy valós életkora szerint éljen, a játékban a gyermeki létet keresi; például az egyedülálló anya fia, akire szülője támaszkodik, túl komoly feladatokat bízva rá, túl nagy felelősséget rakva a vállára.

Az online szerencsejátékokat sokan munkalehetőségként használják. Vonzó benne, hogy nincs főnök, szabad az időbeosztás, nincsenek munkatársi konfliktusok, lehet használni a jó logikai és kombinatorikai készséget, van sikerélmény. Az egyetemisták között egyenesen divat, egymást vezetik be ebbe a világba.

Adósságspirálban

Aki függővé vált, sokáig nem ismeri fel, azt hiszi, bármikor abba tudja hagyni. Betegség akkor lesz, ha már minden helyzetben (öröm, bánat) a játékhoz fordul, nem tud szünetet tartani, más dolgok elsorvadnak az életében. Végül veszetségei fedezéséhez pénzt kér kölcsön, s adósságai miatti feszültségét újra csak a játékban vezeti le.

Rendszerint családtagok cipelik orvoshoz az érintettet, megijedve állapotától vagy felismerve az anyagi problémáit, nem ritkán az eljátszott vagyon hatására.

Más szenvedélybetegségektől eltérően itt nem egy bizonyos szerről kell lemondani, hanem a viselkedést kell megváltoztatni, ami sokkal nehezebb – int Varga Éva többéves klinikai tapasztalata alapján.

Kijönni csak kemény munkával, óriási erőfeszítéssel, sok idő alatt lehet, rendszerint többszöri visszaeséssel.

Csak néhány gyógyul

Évente 30-40 szerencsejáték szenvedélybeteget kezelünk Budapesten a Nyírő Gyula Kórház Addiktológiai Osztályán – mondja Funk Sándor főorvos.

A tényleges számukat 50-100 ezer főre becsülöm. Míg azonban az alkohol- vagy drogproblémával küzdőknek kb. 10 százaléka jut orvoshoz, a játékosoknak talán 1-5 százaléka. Nekik ugyanis nincs szervi problémájuk így még kevésébé alakul ki a betegségtudatuk.
A főorvos hozzátette, hogy az országban két helyen kezelnek szerencsejáték-függőket, a lipótmezei pszichiátriai intézetben azonban várhatóan megszűnik az addiktológiai osztály, így a kevés – orvoshoz eljutó – beteg egy része is ellátatalan maradhat.

A szenvedélyes szerencsejátékosok a Drogambulancián (Debrecen, Varga u. 1.) személyesen, az 52/349-920 vagy az ingyenes 80-505088 telefonszámon kérhetnek segítséget.