Járvány – vizsgálják a francia hasmenésjárvány esetleges brit eredetét

London, 2011. június 25., szombat (MTI) – Vizsgálatot indítottak a brit egészségügyi hatóságok annak tisztázására, hogy a Dél-Franciaországban észlelt, kólibaktérium okozta hasmenéses megbetegedések valóban brit eredetű élelmiszerekhez köthetők-e.

A gyanú francia részről hangzott el, miután a németországi járványéhoz hasonló súlyos hasmenéses tünetekkel tíz felnőtt betegedett meg Bordeaux környékén.

A BBC szombati beszámolója szerint a francia hatóságok azt feltételezik – jóllehet erre bizonyíték még nincs -, hogy a fertőzések a kelet-angliai Ipswich városában működő, Thompson and Morgan nevű cég növényi csíráival lehetnek összefüggésben.

Az 1855-ben alapított Thompson and Morgan – a legnagyobb, dísz- és haszonnövény-magvak és csírák termesztésére szakosodott brit cég – szombaton közleményben tudatta, hogy több ezernyi csomaggal értékesített a szóban forgó termékcsoportból, és sehonnan nem kapott jelzéseket egészségügyi problémákról.

A franciaországi betegek közül többen állítólag olyan salátafélékből ettek, amelyeket a brit cég által szállított magvakból csíráztattak.

A Thompson and Morgan közleménye szerint azonban “nagyon valószínűtlen”, hogy maguk a magvak ilyen betegséget okozhatnak.
    A brit élelmiszer-szabványügyi hatóság (FSA) mindazonáltal vizsgálatot indított, és részletes információszolgáltatást kért a vállalattól a szóban forgó magvakról. Az FSA közölte azt is, hogy Nagy-Britanniában nem észleltek olyan hasmenéses megbetegedéseket, amelyek közvetlenül a franciaországi esetekhez lennének köthetők.

A nem sokkal korábban Németországban kitört súlyos hasmenésjárvány kórokozója hét megbetegedést okozott Nagy-Britanniában, de a fertőzöttek mindegyike előzőleg Németországban járt.

– MTI –