Járvány károk: arányos és méltányos lesz a kárenyhítés

Méltányos és arányos kárenyhítésre számíthatnak a gazdálkodók a németországi hasmenés járvány miatt elszenvedett káraik miatt – közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán az MTI kérdésére.

A miniszter emlékeztetett: kedden megerősítették azt a politikai döntést, amit az uniós agrárminiszteri tanácsülésen hoztak. Így az uniós zöldségtermelők kártalanítási összege 210 millió euróra emelkedett. Hozzátette: a károk felmérése most folyik, s a piaci átlagárhoz képest 50 százalékos kártérítésre számíthatnak a termelők. A piaci árnak a meghatározása uniós szinten történik, s ezt is most végzik

50 százalékkal nőhet a kártérítés

A kárenyhítés a konkrét kár mértékétől függ, de az 50 százalékos arány mindenképpen biztató, mert a korábbi időszakban magasabb árak voltak, mint mostanában – fejtette ki. Ezért a kárenyhítés a termelők esetében, a mostani árakhoz viszonyítva, akár 50 százaléknál magasabb is lehet.

A kárenyhítés tényleges mértékéről a miniszter ugyanakkor nem kívánt jóslásokba bocsátkozni. Arra hivatkozott, hogy nem szeretne ebben a témában konkrét adatok nélkül mondani semmit, mert korábban sok olyan gyors nyilatkozat volt, ami a későbbiekben problémát okozott. Hozzátette, a kárfelmérés végére pontosan lehet majd tudni, hogy a gazdálkodók mennyi pénzre számíthatnak.

Arányos és méltányos kárenyhítés

A miniszter szerint így nemcsak a termelői értékesítő szervezetek (TÉSZ-ek) tagjai, hanem a termelői szerveződéseken kívüli gazdálkodók is méltányos és arányos kárenyhítésre számíthatnak.

A kárfelmérés befejezésének pontos időpontját Fazekas Sándor még nem tudta megmondani, mivel a károk felmérése, összesítése most is folyik. Aláhúzta, a szakemberek igyekeznek a kárfelméréssel mielőbb végezni.További hírek a Magyarország kategóriából