Járvány – Első kólibaktériumos fertőzés Szlovákiában

Járvány – Első kólibaktériumos fertőzés Szlovákiában
Pozsony, 2011. június 9., csütörtök (MTI) – Kólibaktériumot mutatott ki a vérvizsgálat egy 25 éves férfinál a kelet-szlovákiai Kassán.

A beteget hemolitikus urémiás szindrómával (HUS) Eperjesről szállították a kassai Louis Pasteur kórházba, ahol szerdán este kólibaktériumot mutatták ki a vérében. Még Eperjesen a székletében is találtak kólibaktériumot.
    “A páciensnek romlott a vérképe, és veseműködési problémái vannak. Ugyanakkor a bőrén több helyen apró vérzés mutatható ki” – közölte Jaroslava Oravcová, a kórház szóvivője csütörtökön.
    Ivan Schréter, a fertőzéses megbetegedéseket kezelő kassai klinika főorvosa szerint a pontosabb diagnózishoz újabb vizsgálatokra van szükség.

Járvány – tovább vizsgálják

    “Egyelőre nem tudjuk, melyik baktériumtörzsről van szó. Újabb vér- és székletmintákat vettünk, s a biológiai anyagot most laboratóriumban elemzik, hogy megállapíthassuk melyik törzsről van szó” – mondta a főorvos.  
    Mivel a Szlovákiában forgalomba kerülő zöldségek és élelmiszerek fele külföldről származik, számolni kell azzal, hogy a fertőzés előbb vagy utóbb itt is megjelenik.
    A járvány -nak eddig elsősorban Németországban vannak áldozatai. Szerdáig 25-en haltak bele a fertőzésbe, amelynek eredetét még nem sikerült megtalálni. Csehországban is volt már néhány fertőzésgyanús eset, de konkrét kólibaktériumos megbetegedést még nem mutattak ki.

vérkép