Járőrözni, de nem kapargatni

Járőrözni, de nem kapargatni
Hasznos módját választotta a bakonszegi, hajdúsámsoni, szerepi, és újszentmargitai polgárőrök sok éves munkájának elismerésére a megyei önkormányzat.

Pénteken ugyanis négy mikrobusz és egy személyautó – kilométerszázezreket futott, használt gépkocsikról van szó – papírjaiért kellett elfáradniuk a megyeházára az említett telepükések polgármestereinek, valamint az ittani polgárőr-vezetőknek. Kell-e mondani, nem panaszkodtak a debreceni kirándulás miatt. Már csak azért sem, mert az említett helyeken eddig a saját autójukat használták a járőrözésre, melybe ráadásul több polgárőr – lévén e szervezetek finoman szólva nem dúskálnak a pénzben – a saját zsebéből tankolt.

Ezt, a köz érdekében hozott áldozatosságot emelte ki az ünnepélyes átadáskor Juhászné Lévai Katalin, a megyei közgyűlés elnöke, aki úgy tapasztalja: ha egy polgármesterrel a közbiztonságról beszélget, csupa jót hall a polgárőrökről. Mint mondta, arról, hogy mely települések kapják a sok lóerős ajándékok, a megyei polgárőr szövetség döntött. A méltató szavakon túl egyet kért: a járművekről ne kapargassák le az önkormányzat nagyvonalúságát hirdető matricát…

A “béke szigete”

Hajdú-Biharban jelenleg 72 településen körülbelül 4000 polgárőr serénykedik; ők együtt idén eddig 280 ezer órát fordítottak szabadidejükből lakóhelyük közbiztonságára, kisebb-nagyobb rendezvények biztosítására, bűn- és balesetmegelőzést szolgáló iskolai előadásokra vagy éppen szemétgyűjtésre. Fizetség, márhogy forintban, mindezért nem jár.

Az 1649 lelket számláló Újszentmargitán 41-en polgárőrködnek. Elnökük, Bódi János, ugyan a “béke szigetének” nevezte otthonukat, de azért óvatosságra int: helyben körzeti megbízott nincs, ha mégis baj van, úgy a tiszacsegei őrsről szirénáznak át a rendőrök. – Heti három alkalommal végigjárjuk azokat a területeket, ahol lopástól lehet tartani, de inkább azzal vagyunk az újszentmargitaiak segítségére, hogy vigyázzuk a különféle események rendjét – mondta. És úgy néz ki – jegyezte meg –, hogy az utánpótlással se lesz gond, lévén a tizenévesekből álló “csikócsapat” fogékonynak mutatkozik a feladatok iránt.