Japán napvitorlást és Vénusz-szondát indított útnak

Útnak indította Japán a Vénusz felszínét tanulmányozó szondáját hétfőn.

A rakéta más műholdak mellett egy napvitorlást is az űrbe küldött, amely a hajszálnál is vékonyabb ponyváját és a Nap energiáját felhasználva próbál meg haladni majd a világűrben.


Hétfő reggel sikeresen útnak indították a japán tanegasimai űrközpontból a H-IIA jelű rakétát, amely egyszerre öt eszközt vitt fel a kozmoszba. Az egyik egy szonda, amely decemberben érkezik majd meg a Vénuszhoz, és a bolygó légkörét vizsgálja majd, valamint aktív vulkánok után kutat. A Földhöz hasonló méretű égitest felszínén 460 Celsius fok az átlaghőmérséklet, és nagy mennyiségű széndioxid van a légkörében. A két napelemmel hajtott szonda nem lesz egyedül, csatlakozik az Európai Űrügynökség Venus Express műholdjához, amellyel közös megfigyeléseket végez majd.

Japán útnak indította az IKAROS-t (Interplanetary Kite-craft Accelerated by Radiation of the Sun) is, amit nagy érdeklődéssel figyeli a tudományos világ. Először próbálják ki igazán élesben az úgynevezett napvitorlást, amely a nap részecskéinek energiáját felhasználva halad előre. A rendkívül vékony, 14-szer 14 méteres ponyvát az űrben nyitják ki, és nem csak a mozgást segíti, hanem energiát is termel majd. A 16 millió dollárból készült IKAROS lesz az első ilyen szerkezet, amit nem csak a Föld közelében tesztelnek.
– Független Hírügynökség –