Japán leckék, magyar otthon

Tavaly júniusban vették birtokukba a hellesek a Győri kapui edzőtermet
Tavaly júniusban vették birtokukba a hellesek a Győri kapui edzőtermet
Miskolc – Hamarosan nagyot léphet előre a Hell Miskolci Judo Club, amely termet vásárolna magának.


A cselgáncsegyesületnek Miskolcon, a Győri kapuban most is van terme, de az csak bérlemény, ezt cserélnék le egy „öröklakásra”.

Egy-két tízmillióból

– Saját tulajdonú, minden igényt kielégítő otthonunk lesz – kezdte Flórusz János elnök-vezetőedző. – Maradunk a Győri kapuban, ahol kétszáznegyven négyzetméteres csarnokot vásárolunk. Az árban Miskolc városával kell megegyeznünk, hiszen leendő főhadiszállásunk az önkormányzat tulajdonában van. Az eladási ár várhatóan egy-két tízmillió forint lesz, az összeget pedig az országos szövetség sportágfejlesztési keretéből kapjuk meg. Ha minden jól megy, akkor az év végén már birtokunkba vehetjük új termünket, amely végleges megoldást jelent klubunk számára.

A hellesek mögött egyébként mozgalmas napok állnak, hiszen nyolc sportolójuk két hetet töltött Japánban. Az ázsiai túráról így beszélt Flórusz János:

– Befektetés nélkül nincs előrelépés, nincs siker. A Tokióhoz közeli táborban kiválóan képzett sportolókkal dolgoztunk, olyanokkal, akiktől csak tanulni lehet. Az ifjúsági világbajnokság tizenhat súlycsoportjából általában tizenkettőt a japánok nyernek, így az ottani sportolók egyszerűen kikerülhetetlenek. Kijutásunk érdekében természetesen áldozatot kellett hoznunk, bár a repülőjegy személyenkénti 145 ezer forintos ára kedvezőnek mondható. Nekünk nem csupán a jelenre, hanem a jövőre is gondolnunk kell, és klubunk Gercsák Szabinán túl több kiválósággal rendelkezik. Gondolok a korosztályos válogatottakra, Feczkó Csanádra, Ipacs Tamásra, Maksa Balázsra, Maksa Csabára, ők esélyesek lehetnek arra, hogy a jövőben kiharcolják az Universiádékon, az Európa- és a világbajnokságokon való szereplés jogát, ehhez azonban jelenlegi szintjüktől szakmailag többet kell nyújtaniuk. Nos, ezért biztosítottunk számukra nemzetközi szintű gyakorlási lehetőséget, s reméljük, hogy mindezt nem hiába tettük.

Az ob következik

A Hell Miskolci Judo Club „kirakatembere” persze továbbra is Gercsák Szabina. Az ifjúsági olimpiai bajnok a klubból egyedüliként pályázik arra, hogy riói olimpiai szereplő legyen. Legnevesebb tanítványának nyári programjáról mestere ezt mondta:

– A jövő héten a kecskeméti felnőtt országos bajnokság vár Szabinára. Utána a berlini junior Európa Kupára utazunk, majd néhány napos edzőtábor erejéig a német fővárosban maradunk. Hazaérkezésünket követően a Balatonon készülünk fel a kazahsztáni felnőtt világbajnokságra. Az Asztanában augusztus 22–23-án rendezendő vb-nek óriási jelentősége van, hiszen a győzelemért nem kevesebb, mint 900 pont jár. A nyertes gyakorlatilag ötkarikás szereplővé válik, a dobogósok pedig a világranglistán felkapaszkodhatnak az első tizenöt közé, ez a státusz egyenlő az olimpiai indulási joggal. Ennek jegyében szállunk majd fel a repülőgépre.

– Kolodzey Tamás –