Japán felett lőtte át újabb ballisztikus rakétáját Észak-Korea

Akt.:
Japán felett lőtte át újabb ballisztikus rakétáját Észak-Korea
Japán felett lőtte át újabb ballisztikus rakétáját Észak-Korea - © Fotó: Ken Satomi/The Yomiuri Shimbun
Hétfő éjjel Észak-Korea kilőtt egy rakétát keleti irányba. A Phenjan közeléből induló ballisztikus rakéta 2700 kilométeres távolságot tett meg 14 perces útja során, átrepült Japán északkeleti része felett és végül a Csendes-óceánba csapódott. A példa nélküli eset után Japánban riasztották a hadsereget és ideiglenesen leállították a Sinkanzen szuperexpresszvonat közlekedését.

A japán védelmi erő nem tett kísérletet arra, hogy megsemmisítse a rakétát, amely 1180 kilométerre a második legnagyobb japán szigettől, Hokkaidótól keletre, három részre szakadva csapódott a tengerbe. A szigetország sürgette az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását – olvasható a HírTv oldalán.

korea2

Szuga Josihide tokiói kormányszóvivő kijelentette:

Példa nélküli az eset, komoly és súlyos veszélyt jelent”.

Hozzátette, hogy a tokiói kormány nagyon határozottan tiltakozott a történtek miatt Phenjannál. Mint mondta a rakétaindítás az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) határozatainak megsértését jelenti. Tokió Washingtonnal és Szöullal, valamint más érintett országokkal szorosan együttműködve fogja kidolgozni a választ.

korea3

A rakéta típusa egyelőre nem ismert, a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága és az amerikai hadsereg vizsgálja a rakétaindítást. Az már ugyanakkor ismert, hogy az észak-koreai főváros, Phenjan közeléből indított rakéta 2700 kilométeres távolságot tett meg, 14 perces útja során pedig 550 kilométeres magasságot ért el. Ezekből az adatokból azt a következtetést vonják le, hogy a rakéta közepes hatótávolságú lehetett – írja a 444.hu.

Az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun a hónap elején kilátásba helyezte, hogy rakétatámadást intéz a csendes-óceáni amerikai sziget, Guam és az ottani légitámaszpont ellen. Donald Trump amerikai elnök ugyanakkor azt felelte, hogy “tűzzel és haraggal” fogadja majd, ha Észak-Korea továbbra is fenyegeti az Egyesült Államokat.

Forrás: 444.hu | hirtv.hu.