Januártól egyszerűsödnek a vámeljárások az EU-ban

Jövő év elejétől egyszerűsödik a cégek számára a vámeljárás az Európai Unión belül, lehetőség lesz arra, hogy bizonyos esetekben a jellemző kettő helyett egy eljárásban intézzék a vámnyilatkozat beadását és magát a vámeljárást. A részletszabályokat ezekben a napokban budapesti szemináriumon dolgozzák ki. Az egyszerűsítés elsősorban azoknak a multinacionális és nagyvállalatoknak kedvező, amelyek nagy mennyiségben importálnak a közösségbe árut.

Most, ha egy magyar cég például Kínából importál árut, azt Rotterdamban hajózzák be, s onnan kerül később Magyarországra. Jelenleg jellemzően az a gyakorlat, hogy a cég az árunyilatkozatot a hollandoknál nyújtja be, a vámeljárást pedig – egy másik nyilatkozat alapján – Magyarországon végzik el. A 2009-ben megnyíló lehetőség alapján kérheti, hogy Rotterdamban egyetlen vámárunyilatkozattal végezzék el a vámolást – érzékeltette a gyakorlatot és a változást Nagy János, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka szerdán sajtótájékoztatón. Michael Lux, az Európai Bizottság adó- és vámjogi főigazgatóságának vámjogi osztályvezetője elmondta, hogy egyetlen vámárunyilatkozat benyújtásának költsége 50-80 euró. Arról azonban nincsenek adatok, hogy a 27 tagországban mennyi olyan vámeljárás zajlik évente, amelyet az egyszerűsítés érinthet, és mekkora összegű vámot fizetnek be – mondta a Független Hírügynökségnek Lux.

Magyarországon évente 34-36 milliárd forint vámbevétel folyik be, aminek háromnegyede Brüsszelbe kerül. A fennmaradó negyedrész tagországok közti elosztásáról kell egyebek közt most Budapesten megállapodniuk, mert a közösségi szabályok értelmében azé a vámbevétel, amelynél az eljárást lefolytatják – monda az országos vámparancsnok.