Januártól az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál kezelhetik az egyéni nyugdíjszámlákat

Budapest, 2012. október 11., csütörtök (MTI) – Január elsejével az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) igazgatási szervét, a Központi Nyugdíjnyilvántartó és Informatikai Igazgatóságot jelölné ki a kormány a társadalombiztosítási egyéni számla vezetésére.

A kormány honlapján csütörtökön megjelent a társadalombiztosítási egyéni számlát vezető szerv kijelöléséről szóló kormányrendelet-tervezet szerint a Központi Nyugdíjnyilvántartó és Informatikai Igazgatóság részére szükséges adatszolgáltatást a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének 2012. november 15-ig kellene teljesítenie.

Az április 23-án nyilvánosságra hozott Széll Kálmán Terv 2.0-ban a kormány egyebek mellett azt fogalmazta meg, hogy a nyugdíjrendszerben további kiigazítások szükségesek, amelyek vizsgálata, ütemezése, illetve mindezek alapján az új szabályozás meghirdetése 2012-ben esedékes. Ennek keretében kell kialakítani a nyugdíjrendszerben az egyéni számlavezetést, illetve az egyéni váromány-nyilvántartást.

A szociális államtitkárság július végi közleménye szerint a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényt tavaly egészítették ki azzal a paragrafussal, amely meghatározza a társadalombiztosítási egyéni számla adattartalmát, továbbá azt, hogy a számlát a kormány által kijelölt szerv vezeti.

A most megjelent kormányzati előterjesztés értelmében erre a feladatra az ONYF alá tartozó Központi Nyugdíjnyilvántartó és Informatikai Igazgatóságot jelölnék ki.

– MTI –