Janika: Menni, menni, menni!

Janika
Janika
Új helyzet állt elő ifj. Tóth János életében. A hétszeres magyar bajnok pilóta egy S2000-es Peugeot 207-essel fog versenyezni a 2007-es szezonban, a nemzetközi színtéren új sorozatnak számító IRC-ben.

A hazai utakat és ezzel együtt a magyar rally fanatikusokat Janika már számtalanszor elvarázsolta, így új terepek után nézett. Miskolcon azonban ott lesz a rajtvonal mögött, elsősorban azért, hogy tapasztalatot szerezzen, hogy minél inkább megbarátkozzon az új autójával a külföldi megmérettetések előtt.

– Két teszten vagyunk túl: volt egy “járatásos”, amin harminc kilométert haladtunk, a másik alkalommal pedig a gumikkal és a beállításokkal “játszottunk” – árulta el ifj. Tóth János. – Úgyhogy ez a néhány kilométer benne van az autóban, de ettől függetlenül az S2000-es egészen más kategóriát képvisel, ezt érzem én is. Nem tudom még jól vezetni. Meg kell érteni ezt az autót, ki kell tapasztalni, hogy miként lehet vele gyorsan kanyarodni. Ha ez sikerült, akkor lehet majd vele jó eredményeket is elérni – akár az IRC kupasorozatban is.

Janika ugyanakkor megjegyezte: ezt a Peugeot 207-est úgy építették föl, mintha egy WRC lenne. A futóműve és a fék gyakorlatilag megegyezik a csúcskategóriával, ezért a kanyarsebessége nagyon jó a versenyautónak. A motorról viszont hiányzik a turbó, ezért sokkal kisebb a nyomaték, hiányzik az a nagy erő, ami kiviszi a kanyarból a gépet.

– Vélhetően lendületből kell majd autózni – tekintett előre ifj. Tóth János. – Ki kell tapasztalni, hogy melyik fokozatokat kell használni, mert a turbó miatt nyilván nem lehet úgy vezetni, mint egy WRC-t. Ezért kell menni vele, hogy megismerjük minél jobban. Látni kell, hogy esetleg verseny közben milyen hibák jöhetnek elő, valamint a kisebb teljesítmény miatt a gumikeverék is változhat. Sok rutint és versenytapasztalatot kell szereznünk ahhoz, hogy a későbbiekben ki is tudjuk használni az autó előnyeit. Miskolcról szólva annyit: nyilván nagy tempóval kell menni, egy teszt akkor ér valamit. Éppen ezért nem kíméljük majd magunkat április utolsó napjaiban. Nagy érdeklődéssel várom a bükkszenti gyorsaságit, különösen lefelé. Itt még nem mentem, és különben is egy rallypálya mindig izgalmasabb lefelé, pláne úgy, hogy egy nyomtávú és szakadék van az út mellett. Nagy kihívás lesz, az biztos.