Janics-ügy – A szerb kajakelnök szerint Janics jövőre szerb színekben indulhat

Akt.:
Janics-ügy – A szerb kajakelnök szerint Janics jövőre szerb színekben indulhat
Budapest, 2012. október 25., csütörtök (MTI) – Mirko Nisovic, a Szerb Kajak-kenu Szövetség elnöke szerint a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) nem akadályozhatja meg, hogy Douchev-Janics Natasa már jövőre szerb színekben versenyezhessen.

Az újvidéki Magyar Szó honlapja szerint Nisovic a Sportski žurnal sportnapilapnak úgy fogalmazott: “tiszta hülyeség” az MKKSZ szerdai döntése, amely szerint 150 ezer euró (42 millió forint) “felkészülési hozzájárulást” kér a háromszoros olimpiai bajnok kajakosért, mivel Janics szerb állampolgár.

“Erre számítottunk, ezt is vártuk – nyilatkozott Nisovic. – Az előző két hétben folyamatosan kapcsolatban voltam a Magyar Kajak-kenu Szövetséggel és a Szerbiai Olimpiai Bizottsággal (OKS). Az ügybe beavattuk a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetséget is. Az MKKSZ most már hivatalos döntése után, hogy kártérítést kérnek Natasa Szerbiába szerződéséért, beszéltem Dorde Višackival, az OKS főtitkárával. Ez tiszta hülyeség, hiszen Natasa szerb állampolgár. Már hétfőn értesíteni fogjuk a Nemzetközi és az Európai Kajak-kenu Szövetséget az esettel kapcsolatban. Nem látom annak lehetőségét, hogy az MKKSZ ellehetetlenítse azt, hogy Douchev-Janics Natasa 2013-tól szerb színekben evezzen.”

A lap a cikk végén megemlíti, a szerb születésű Janics október elején hivatalosan is bejelentette, hogy visszatér Szerbiába, amikor a belgrádi sajtótájékoztatón azt nyilatkozta: azért döntött így, mert nem találta a helyét Magyarországon annak ellenére, hogy három olimpiai aranyérmet is nyert választott hazájának.

A 30 éves Douchev-Janics Natasa szeptember 27-én jelezte az MKKSZ-nek, hogy Szerbiában akarja folytatni a pályafutását, mert férje, Andrian Douchev állást kapott a Szerb Olimpiai Bizottságtól, és szeretnék egyben tartani a családot. Az MKKSZ szerint, ha a magyar szövetség nem járul hozzá az országváltáshoz, a bácskapalánkai születésű Douchev-Janics két évig nem versenyezhet régi-új hazája színeiben.

– MTI –


Janics-ügy – Október 31-ig 150 ezer eurót kér Douchev-Janicsért a szövetség

Budapest, 2012. október 24., szerda (MTI) – Douchev-Janics Natasa csak akkor indulhat jövőre szerb színekben, ha október 31-ig, azaz jövő szerdáig 150 ezer euró (körülbelül 42 millió forint) érkezik érte a Magyar Kajak-Kenu Szövetséghez (MKKSZ).