Jancsi és Juliska a bíróság előtt Miskolcon

Akt.:
A diákok perbeszéddel készültek
A diákok perbeszéddel készültek - © Fotó: Ádám János
Miskolc – A Miskolci Törvényszék a „Nyitott bíróság” program részeként perszimulációs tárgyalást rendezett Jancsi és Juliska büntetőpere címmel a Martin János Szakiskola hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő diákjai előadásában. A perszimulációs tárgyaláson dr. Kolláth Sándor büntetőbíró által vezetett tanács járt el a jognak megfelelően.

Nem mindennapi perben hirdetett ítéletet tegnap a Miskolci Törvényszék dr. Kolláth Sándor büntetőbíró által vezetett tanácsa: a vád tárgya: előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények. A per elsőrendű vádlottja a meséből ismert Jancsi, a másodrendű pedig Juliska volt.

Játékosan pillanthattak bele az igazságszolgáltatásba.
Dr. Sisák Péter

Őket a Vasorrú Bába megölésével és kifosztásával vádolták meg, míg a harmadrendű vádlott favágó és a negyedrendű gonosz mostoha elleni vád különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérlete, valamint orrgazdaság volt.

Mielőtt bárki komolyan venné, jelezzük, hogy egy perszimuláció volt ezúttal a törvényszéki tárgyalóteremben, amelynek keretében a miskolci Martin János Szakiskola hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő diákjai a büntetőeljárásban részt vevő személyek szerepeibe bújva – ügyész, vádlottak, védők, ülnökök, szakértők, tanúk – megismerhették a Grimm testvérek meséjének legfőbb mondanivalóját és annak jogi tanulságát is: a szülő felelősséggel tartozik gyermekeiért, a nem megfelelő gondoskodás, veszélyhelyzet előidézése bűncselekmény, melyet a törvény büntetéssel sújt.

Játékos tanulás

Megtanulhatták továbbá, hogy mit jelent jogos védelmi helyzetben cselekedni: ha valaki egy másik ember életére tör, mindenkit megillet a védekezés joga, akár a másik ember életének elvételével is.

Dr. Sisák Péter, a Miskolci Törvényszék elnöke elmondta, hogy a „Nyitott bíróság” program részeként immár negyedik alkalommal rendeztek perszimulációt, amely ismét sikeres volt.

Szaniszló Bálint