Jamaika bedeszkázva várja a hurrikánt

A közép-amerikai Jamaikában vasárnap az ablakokat bedeszkázva várják a legpusztítóbb kategóriába sorolt Dean hurrikán érkezését.

A szigetország összes repülőterét bezárták, az elektromos hálózatot még a hurrikán érkezése előtt kikapcsolják. A miniszterelnök, Portia Simpson berendelt minden szolgálaton kívüli rendőrt, tűzoltót és börtönőrt. Az ország több területén 48 órás kijárási tilalmat vezettek be. Az emberek szombaton százezer szám ostromolták az áruházakat, a benzinkutakat, hogy feltankoljanak a hurrikán utáni több napos heves esőzések idejére.

A Dean már végigsöpört Haiti mellett, heves esőt és orkán erejű szelet okozva a szigeten. Négy ember eltűnt.

A Franciaországhoz tartozó Martinique szigetén 2 ember, a Dominikai Köztársaságban szombaton egy 16 éves fiú életét vesztette a viharban.

A Karib-szigeteken tízezrével menekülnek a lakók és a turisták a Dean hurrikán elől.

A hurrikánt a legpusztítóbb, 5-ös kategóriába sorolták, központjában 240 kilométeres a szél sebessége.

Kubában 6 keleti tartományban több tízezer ember kitelepítését kezdték meg.

Mexikóban a kormány szükségállapotot hirdetett, az állami Pemex olajvállalat megkezdte a Mexikói-öböl déli partján fekvő olajmezőin az olajkutak leállítását és a dolgozók evakuálását.

Mexikó Quintana Roo államában a kormányzó elrendelte 80 ezer turista kitelepítését Cancun városából és a “Maya Riviéra” szigeteiről. Két éve a Vilma hurrikán 4 órán át dühöngött Cancunban és Cozumelben, olyan pusztítást végezve a szállodákban és a tengerparton, hogy sok helyen még mindig láthatóak a nyomai.

A mostani prognózisok szerint a Dean az Egyesült Államoktól délre fog pusztítani, de a biztonság kedvéért az amerikai űrhivatal, a NASA egy nappal előbbre hozta az Endeavour űrsikló leszállását, arra az esetre, ha a hurrikán miatt be kellene zárni a Texas állambeli Houstonban a repülésirányítási központot.