Helyi közélet

2012.02.29. 17:05

Miskolci parkolók, eltérő renddel

Miskolc - Az „idegen” nem gondolta volna, hogy a Miskolcon lévő parkolók egymástól eltérő rendben működhetnek. Megbüntették.

Miskolc - Az „idegen” nem gondolta volna, hogy a Miskolcon lévő parkolók egymástól eltérő rendben működhetnek. Megbüntették.

Keserű szájízzel gondol vissza a Kocsonyafesztiválra a székesfehérvári Sárközi Lajos. Mint az Északnak is elküldött levelében leírja: a fesztivál egy kísérőrendezvényére érkezett Miskolcra február 25-én szombaton. A Sportcsarnok melletti, önkormányzati parkolóban lévő táblát tanulmányozva azt gondolta, hogy az ott föltüntetett parkolási rend az egész városban érvényes, azaz szombaton 13 óra után ingyen lehet parkolni. Ennek tudatában este egy másik, belvárosi parkolóban már nem nézte meg a táblát, s nem is váltott parkolójegyet. Mikor este fél 9-kor visszatért a kocsijához, azon már ott díszelgett egy budapesti bejegyzésű kft. nevére szó csekk. A panaszos állítja: még nem találkozott olyan várossal, ahol a fizető parkolási rend eltérő lenne. Továbbá több javaslatot is tesz arra vonatkozóan, hogy az eltérő rendre miként kellene figyelmeztetni az gépkocsivezetőket. Azt is kérdezi: miért nem éri meg a városnak működtetni ezen parkolókat, ha egy magán cégnek igen.

Náluk este 8-ig

A panaszos levél az önkormányzathoz is megérkezett, tudatta lapunkkal Dobos Tímea szóvivő. Leszögezte: magánterületen bárki üzemeltethet akár parkolót is, ha a megfelelő engedélyt megkéri. Bejelentésköteles tevékenység, ami azt jelenti, hogy a tulajdonosnak a területhasználat jogát és a cégpapírokat kell felmutatnia, és miután nyilvántartásba vették, megkezdheti a parkolást, az általa szabott feltételekkel. Az említett kft. honlapján 4 olyan magánterületet jelöl meg, amelyen parkoltat. A fizetős időszak a hét valamennyi napján reggel 8-tól este 8-ig tart. (Eltérően a városi cég, azaz a Régió Park Miskolc Kft. által működtetett parkolók általános rendjétől, amely szerint a díjfizetési kötelezettség: munkanapokon 8-18 óráig, szombaton 8-13 óráig tart.)

Szabadvállalkozás

Egyébként az önkormányzat 2004-ben hozott rendelete értelmében a város tulajdonában lévő területeken csak a Régió Park „parkoltathat” (de ez csak a tulajdonában lévő területekre érvényes). A parkoltatásra az uniós szolgáltatási törvény vonatkozik, amely azt a szabadvállalkozások körébe sorolja. (Ezt néhány hónapja is megírtuk, amikor ugyanezen cégről - lapunk jelzésére - kiderült, hogy a Bazár udvar egy, önkormányzati tulajdonban lévő részét is elkerítette, s ott is parkoltatott. A város bírságot szabott ki, s birtokvédelmi eljárás keretében visszakapta a nevezett területet.)

Az önkormányzat a panaszosnak azt javasolta: a szóban forgó cég működésével kapcsolatos panaszaival személyesen forduljon a Kormányhivatalhoz, amely a magánparkolókkal szemben eljárhat. Ha jogosnak tartja, kötelezheti a céget például, hogy feltűnőbb módon jelezze a parkolási rendet.

Egyébiránt a székesfehérvári Városgondnokság Kft. parkolási csoportvezetőjétől megtudtuk: Székesfehérváron is van magánparkoló, s ott is eltér a parkolási rend a Városgondnokság műkötetésében lévőkétől.

Még egy kör várható

A panaszos levelével megkerestük a cégvezetőt is, akinek személyét a miskolci ügyfélszolgálaton nem adták meg. A levélben foglalt felvetésekre várjuk a választ.

ÉM-SzK


Kivételek

Eltérések a Régió Park Miskolc Kft. által működtetett parkolók általános rendjétől: 

  • A kiemelt idegenforgalmi övezetté nyilvánított várakozási területeken a díjfizetési kötelezettség május 1-től szeptember 30-ig minden nap: 8- 18 óráig, az év többi napján az általános rend szerint áll fenn.
  • A kiemelt tömegközlekedési csomóponttá nyilvánított várakozási területeken a díjfizetési kötelezettség minden nap 8-től 18 óráig tart.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában