M30-as autópálya építése

2020.04.22. 07:00

Látványos szakaszban

Idén 25-ről 70 százalékos készültségig halad az M30-as építése megyénkben.

Horváth Imre

Fotó: Bujdos Tibor

Gőz­erővel dolgoznak az M30-as autópálya építésén a jó időnek köszönhetően. A második és a harmadik üteme a pályának már tavaly is egészen látványos volt, akik a 3-as főúton közlekedtek, láthatták kirajzolódni a nyomvonalat.

A magasépítés is elindul

Most már az első ütem, a miskolci rácsatlakozás és környéke is nagyon beindult, többek között a 306-os, miskolci elkerülő út mellett is jól halad a pályaépítés. Itt ipari villany­oszlopok áthelyezése, építése is folyamatban van.

Utoljára a részletes munkálatokról az év végén számoltunk be, akkor a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. arról tájékoztatott, hogy a Szikszó és Encs közötti szakaszán az autópályának a tervezett ütemezésnek megfelelően haladnak.

Most a munkák meglódulása után újfent érdeklődtünk, hogy áll a teljes kivitelezés. Mint írták: az M30-as autópálya Miskolc–Tornyosnémeti közötti szakaszának kivitelezése az ütemtervnek megfelelően halad. A műszaki készültség jelenleg körülbelül 25 százalékos. Az év végére tervezetten 70 százalék körüli állapot várható. A beruházásnál folyamatos a nagy tömegű földmunka és a töltésalapozás. Zajlanak a közműkiváltások és a vízépítési munkák. A műtárgyaknál jelenleg az alapozási fázisnál tart a kivitelező.

Az idei évben ezek a tevékenységek folytatódnak, és várhatóan megkezdődik a földmunkák vonatkozásában a pályaszerkezet (CKT) építése is. Elindulnak a magasépítési munkák, valamint megkezdődik a hidaknál a felszerkezetek gyártása is.

Kiemelt fejlesztés

A térség infrastruktúrájának fejlesztése az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál is kiemelt helyen szerepel.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára tavaly októberben elmondta: az épülő közel 60 kilométeres szakasz forgalomba helyezése után Budapestről Kassára végig autópályán lehet majd közlekedni.

A kormány tavaly emelt be az Útprogramba két, Miskolc gyorsabb és biztonságosabb megközelítését lehetővé tevő, helyi gazdaságélénkítő hatású beruházást: a 37. sz. főút Gesztely–Szerencs közötti szakaszának négysávosítását és a 26. sz. főút Sajószentpéter–Berente elkerülőjének megépítését. A város elérése nemcsak közúton, hanem vasúton is érezhetően javul, már zajlik a Rákos–Hatvan vonalszakasz korszerűsítése, a Füzesabonyig tartó folytatás a következő uniós ciklusban kaphat támogatást.

Kapcsolódó cikkek:

(A borítóképen: Ezt láttuk a napokban Arnótnál)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában