Helyi közélet

2010.04.21. 18:30

Mennyiből ballag a vén diák?

<p>Miskolc - Közeleg a ballagás időpontja, a szülők elkezdték az ünnepség előkészületeit.</p>

Pap Henrik a miskolci Fáy András Szakközépiskola végzős diákja, családja már javában készül az április 30-ai ballagásra.

– Nagy az izgalom – meséli az édesanyja. – Szeretném, ha ez a nap emlékezetes maradna a fiam számára. Bár nem túl szerencsés a péntek délutáni időpont, mert a távol lakó rokonok nehezen érnek majd oda az ünnepségre. A szűk család étteremben vacsorázik, a fiam virágot és valami meglepetést kap tőlünk. Ilyenkor, ballagás idején megnövekszik a szülők kiadása, de mi az osztályban már az első évtől elkezdtük a gyűjtögetést, úgyhogy most nem túlságosan megterhelő – fűzte hozzá az édesanya.

Az érettségivel és ballagással sok-sok szervezés és kiadás jár. Kicsit körülnéztünk, hol tartanak ezzel a családok, és mennyit szánnak az emlékezetes napra.

Étteremben

A Fortuna étteremben Novák József tulajdonostól azt tudtuk meg, hogy a ballagás napján vacsorára telt házuk van, ebédre viszont még akad egy-két üres helyük. 10-15 fős családok foglaltak náluk asztalt, az ő vacsorájuk vagy ebédjük 30-40 ezer forintba kerül. Vannak olyan családok is, akik csak megrendelték az étteremben a vacsorát, onnan este elszállítják.

A ballagás elmaradhatatlan kelléke a virágcsokor. Az első megrendelések már befutottak a Gardénia virágüzletbe is. Itt megtudtuk, a szülők és rokonok általában 3-5 ezer forint közötti csokrot rendelnek. Fiúknak hosszúkás alakút, fehér vagy zöld színűt, a lányok csokra kerek, tollas-gyöngyös, de pasztell színű: a rózsaszín, a barack vagy a fehér valamely árnyalata. A virágboltban rendeltek már ballagásra 10 ezer forintos csokrot is, ez különleges, egzotikus növényekből álló, szafari jellegű bokréta volt.

Ajándékba ékszert

A ballagó fiatalnak ajándék dukál. Még mindig a népszerű meglepetések közé tartozik az ékszer. A Berill ékszerüzletben már fellendült a forgalom, kelendőek az aranyláncok és karláncok, valamint az ezüstgarnitúrák. Átlagosan 20-30 ezer forintot költenek az emberek ajándékra, de van, aki brillgyűrűt is megengedhet magának 78 ezer forintért, sőt olyan vásárlója is akadt már az üzletnek, aki 100 ezer forint feletti ballagási ajándékot vásárolt.

Egyre többen keresnek ünneplőruhát, hisz az ünnepségen a megjelenés is fontos. A Szilvia divatüzlet tulajdonosa lapunknak azt mondta, az érdeklődés a ballagáson kívül a közeledő esküvői szezonnak is köszönhető. Van, aki csak egy új blúzt keres, mások kosztümöt vásárolnak. Hatezer forinttól harmincezerig költenek, kinek mennyit enged a pénztárcája.



Mennyi?

Az egyik miskolci gimnázium végzős osztályának kiadásai:

Tabló 50 000 Ft
Iskolai évkönyv: 48 100 Ft
Ballagási virág: 35 000 Ft
Érettségi bizottsági tagok étkeztetése: 10 000 Ft
Büfé a gyerekeknek az érettségin: 25 000 Ft
Érettségi bankett: 200 000 Ft
Végzősök koszsorúzása: 10 000 Ft
Szalag az iskolazászlóra: 10 000 Ft
Igazgatóság ajándéka: 10 000 Ft
Tanárok ajándéka: 411 900 Ft
Összesen: 810 000 Ft
Fejenként : 22 000 Ft



Nézőpont: Azon a szép napon

eszak | 2010.04.21 18:23

Nem azért írom ezt a jegyzetet, mert egyetlen fillért is sajnálnék gyermekem sikeres érettségijére vagy színvonalas ballagására. Hegyi Erika jegyzete


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában