Újabb zavargások Koppenhágában

Szombatra virradó éjszaka is folytatódtak az utcai harcok a tüntetők és a rendőrök között Koppenhágában. A rendbontók ezúttal is megpróbálták visszafoglalni azt a csütörtökön kiürített épületet, amelybe még a 80-as években szélsőbalos fiatalok költöztek be önkényesen, és az eltelt időben az alternatív kultúra központjának számított.

A randalírozók autókat és szemeteseket gyújtottak fel, és rögtönzött utcai barrikádok mögül kövekkel, illetve üvegekkel dobálták a rendőröket. A rendőrség közlése szerint két emeletes házban is tűz ütött ki. Azt egyelőre nem tudni, hogy volt-e valaki az épületekben. A rendbontók bejutottak egy iskolába is, ahol törni-zúzni kezdtek, végül a berendezést kiszórták az utcára. A rendfenntartók könnygázt vetettek be, és több mint 100 szélsőségest őrizetbe vettek. Az első jelentések szerint mindössze egy embert kellett kórházba vinni.

A dán rendőrség már péntek estére több száz rendfenntartót vezényelt Koppenhágába, sőt, a szomszédos Svédorországból 20 rendőrségi járművet kölcsönöztek ki. A rendőrségi szóvivő szerint a szombat hajnali zavargások ellenére csillapodni látszanak a kedélyek, legalábbis csütörtökhöz, az első naphoz képest, amikor 25 ember sérült meg, és több mint 200 szélsőségest vettek őrizetbe.

Az illetékes dán bíróság tavaly augusztusban jogerősen döntött arról, hogy a rendőrség december 14-én megkezdheti az Ungdomshuset nevű épületben jogellenesen ott tartózkodó házfoglalók eltávolítását. A rendőrök február végéig adtak haladékot a fiataloknak, akik persze nem távoztak.