Újabb több tízmilliós közmunkaprogram indul

A beregi térségben gátmagasításra, illetve a helyi árapasztó megépítésének előkészületeire indít közmunkaprogramot október közepétől a szaktárca. Száz embert vennének fel a több mint három hónapig tartó munkára és az a terv, hogy a résztvevők fele roma legyen.

Két újabb, összesen több mint 40 milliós közfoglalkoztatási program indul október közepétől – jelentette be szerdán a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára. Czomba Sándor elmondta, hogy a beregi térségben fog majd dolgozni száz ember, a feladatuk a gát magasítása, illetve a helyi árapasztó víztározó megépítésének előkészítése. Ez azt is jelenti, hogy a programban résztvevők három és fél hónap alatt megtisztítják a hullámtéri véderők aljnövényzetét és cserjét irtanak a tározót övező csatornák mentén. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a tervek szerint a résztvevők többsége a legnehezebb sorsúak közül kerül majd ki, az érintettek legalább fele pedig roma lesz.

Czomba Sándor beszélt arról is, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésére októbertől év végéig csaknem 4500 közcélú foglalkoztatottat fognak átcsoportosítani az önkormányzatoktól az állami cégekhez. Jelenleg ugyanis több mint 110 ezer az önkormányzatoknál a közcélú munkások száma, ennyi embert azonban nem tudnak egyszerre foglalkoztatni.

Az államtitkár kiemelte azt is, hogy a jelenlegi “Út a munkához” program nem éri el célját, azaz a hátrányos helyzetűeket nem vezeti vissza a munkába. Ezért elkerülhetetlen a közfoglalkoztatás átalakítása. A szaktárca ezért már több intézkedést is hozott: az ár- és belvízvédelmi közmunkaprogramokban 2700 munkanélkülit foglalkoztattak és további 520 ember dolgozik az árvíz miatt összedőlt házak bontásán és építésén jelenleg is.
hirdetés


hirdet�s