Újabb ítélet várható a Globex-perben

Csütörtökön jogerõs ítélet várható Globex-per újratárgyalásán a Fõvárosi Ítélõtáblán. A Globex vállalatbirodalom két vezetõjét, Postáné Vellai Györgyikét és Vajda Lászlót már 2008. februárjában jogerõsen elítélte a Fõvárosi Ítélõtábla sikkasztásért és más bûncselekményekért 7, illetve 6 évre, de azt az ítéletet a Legfelsõbb Bíróság egy évvel ezelõtt, 2009. január 28-án hatályon kívül helyezte és új eljárás lefolytatására kötelezte az Ítélõtáblát.

A Globex cégcsoport 10 vezetõjét még 2006. december 16-án elítélte a Fõvárosi Bíróság elsõ fokon. Akkor az elsõrendû vádlottat, Postáné Vellai Györgyikét sikkasztásért, csalásért, hûtlen kezelésért és magánokirat-hamisításért 2 év 6 hónapi börtönre ítélték, Vajda Lászlót pedig 1 év 8 hónapra. Bûnösségüket akkor a XI. kerületi önkormányzat és 59 kisbefektetõ kárára elkövetett bûncselekmények miatt mondta ki a Fõvárosi Bíróság, de a Hotel Rózsadomb ügyével, a soproni és a XI. kerületi önkormányzati befektetetésekkel és a kötvénykibocsátásokkal kapcsolatos vádpontok alól felmentette õket.

Másodfokon a Fõvárosi ítélõtábla lényegesen súlyosította az ítéletet, Postáné Vellai Györgyike 7 évet, Vajda László pedig 6 évet kapott. Ezt az ítéletet helyezte hatályon kívül a Legfelsõbb Bíróság 2009. január 28-án, mert úgy látták, hogy a bíróság nem tárta fel kellõen a kisbefektetõket érintõ sikkasztás minden részletét. Ezért kell újratárgyalni a Globex-vezetõk ügyét, akiket a Legfelsõbb Bíróság tavaly januárban szabadlábra helyezett, azóta lakhelyelhagyási tilalom alatt állnak. A Globex-ügy egyébként már a ’90-es évek vége felé kezdõdött, egyes Globex-cégek ellen már 1997-ben kezdeményezték a felszámolási eljárást, 1998-ban a cégcsoport alig több mint 2 millió forint készpénzzel rendelkezett, volt olyan bankszámlájuk, amelyiken csupán 3-4 ezer forint szerepelt. A két Globex-vezetõ 1999 januárjában került Németországban kiadatási letartóztatásba.