Újabb szlovén medve pusztult el a francia Pireneusokban

A francia Pireneusokban, nem messze a lourdes-i (lúrd) katolikus búcsújáróhelytől országúti baleset áldozata lett csütörtökön az a Szlovéniából betelepített medve, amelyet a helyi parasztok 1-es számú közellenségnek kiáltottak ki.

Franska mackót 4 másik társával együtt tavaly költöztették a szlovéniai hegyekből a Pireneusokba, hogy megmentsék a kihalástól a francia medvéket, amelyek számát már csak 14-18-ra becsülik. A helyi parasztok azonban – a birkáikat féltve – egyáltalán nem lelkesedtek a természetvédők ötletétől. A szlovén medvéknek egyebek között üvegszilánkkal kevert mézet helyeztek ki az erdőkbe.

Tavaly nyáron egy hónappal a megérkezésük után az egyik szlovén medve elpusztult, miután lezuhant egy szikláról.

A 110 kilós Franska medvét pedig csütörtökön elütötte egy autó. Szemtanúk szerint az elgázolt mackót a sofőr áthajította az út túlsó oldalára, ahol egy újabb kocsi is keresztülment rajta. Egyik vezetőnek sem lett baja.

A helyi ügyészség megállapítása szerint baleset történt, de azért elrendelték a medve boncolását, hogy kiderüljön, nem volt-e megmérgezve.

Franskára nagyon haragudtak a környékbeli parasztok, 150 birka pusztulását írták a számlájára. Júliusban 100 paraszt vonult a helyi elöljárósághoz, és tiltakozásul az épület elé dobta Franska medve hét legújabb birkaáldozatának tetemét-

A természetvédők hiába tanácsolják a parasztoknak, hogy a nyáj védelmére alkalmazhatnának juhászokat és kutyákat. Az állatbarátok szerint a viharoknak, betegségeknek sokkal több birka esik áldozatul, mint a medvéknek