Újabb szigorítás az ausztrál dohányosoknak

Újabb dohányzásellenes jogszabályt fogadott el az ausztráliai Új-Dél-Wales kormánya – jelentette az AFP. Ezentúl büntetésre számíthatnak azok az autósok is, akik rágyújtanak, miközben a kocsiban kiskorú is ül.

Az ausztráliai Új-Dél-Walesben már korábban megtiltották a dohányzást a bárokban és az éttermekben, most pedig újabb hely került a listára. A kormány döntése szerint a jövőben az autóban sem lehet majd rágyújtani, ha a kocsiban fiatalkorú is ül.

“Ez egy gusztustalan viselkedés. Ha sok felnőttnek még egy útra szóló jegye is van a rák és a halál felé, a gyermekeknek hadd legyen más választásuk” – mondta Morris Lemma, az ausztrál állam miniszterelnöke.

A törvény betartatását a rendőrökre bízzák, akik ezentúl a mobiltelefont szorongató autósokon túl a gyermekek mellett dohányzókat is megbüntethetik. A döntést egyöntetűen üdvözölték az egészségvédelmi szervezetek. “A dohányzás évente 15 ezer ausztrált öl meg, és sajnos tíz dohányosból kilenc még gyerekkorban szokik rá a füstölgésre” – mondta az Ausztrál Szív Alapítvány vezetője.