Újabb száz középiskola kap ingyen vércukormérőt

Újabb száz középiskola kap ingyen vércukormérőt a hónap közepén az Egy csepp figyelem Alapítványtól. A civil szervezet adatai szerint ennek a korosztálynak az öt százalékát érinti a diabétesz betegség, míg a teljes magyar lakosságnak a tizedét.

Az Egy csepp figyelem Alapítvány április 19-én újabb száz középiskolának adományoz ingyen vércukormérőt. A diabétesz -megelőző kampányban elsősorban vidéki és hátrányos helyzetű térségek iskoláit részesítik előnyben. Egy évvel ezelőtt is száz középiskola kapott ilyen berendezést és mivel pozitívak a visszajelzések, a következő két évben az ország valamennyi ilyen intézményébe szeretnének legalább egy készüléket eljuttatni. Arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy egészségesen kell táplálkozni, rendszeresen mozogni, és évente legalább egyszer ellenőrizni kell a vércukorszintet – mondta a Független Hírügynökségnek Mérei Andrea, az Egy csepp figyelem Alapítvány munkatársa.

Magyarországon a lakosság egytizede cukorbeteg, az alapítvány tavalyi és tavalyelőtti mérései alapján pedig úgy tűnik, hogy a középiskolásoknak az öt százaléka érintett. Annak érdekében, hogy még pontosabb képet kapjanak a fiatalok egészségi állapotáról, idén hat egyetemre mennek, hogy megmérjék a diákok vércukorszintjét. Az ingyenes mérésekhez egy kérdőíves felmérés is kapcsolódik, amelynek az eredményeiből már egy komoly kutatást is lehet publikálni a jövő év elején-tette hozzá.