Újabb rendkívüli közgyűlés a NATO-radar ügyében

Pécs – Ismét rendkívüli közgyűlésen tárgyalják a NATO-radar építésének ügyét Pécsett. Csütörtök reggel 8 órától arról döntenek a képviselők, elrendeljenek-e változtatási tilalmat a lokátornak kijelölt helyre, és ezt beletegyék-e a városrendezési tervbe.

Ez azt jelentené, hogy nem épülhetne radar a Tubes hegyen.

A tilalomról előzetesen már tárgyalt hétfőn a városfejlesztési bizottság. Ott a szakértői vélemények alapján úgy döntöttek: nem támogatják a változtatási tilalom bevezetését. A végleges döntést csütörtökön hozza meg a pécsi közgyűlés.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2005 novemberében jelentette be, hogy a kormány a Pécs melletti Tubesre javasolja telepíteni az eredetileg a Zengőre tervezett radart.

A lokátort elutasító pécsiek egy csoportja egy éve létrehozta a Civilek a Mecsekért Mozgalmat (CMM), összegyűjtötte a népszavazáshoz szükséges aláírásokat. A március 4-i népszavazás azonban érvénytelen lett. A választásra jogosultak csupán alig több mint 32 százaléka ment el Pécsett szavazni a Tubes-hegyre tervezett NATO-lokátorállomás építéséről.