Újabb per indult Vegyi Ali ellen

Újabb per indult kedden Bagdadban a júniusban más bűncselekmények miatt már halálra ítélt Vegyi Ali ellen. A Szaddám Huszein idején egy darabig védelmi miniszterként is tevékenykedő Ali Hasszán Madzsid és 14 bűntársa ezúttal az 1991-es síita lázadás leveréséért felel. A vérengzésben legkevesebb 60 ezer, egyes becslések szerint 100 ezer síitát mészároltak le Irak déli részén.

Vegyi Ali 14 bűntársa között két olyan korábbi vezető is van, akit júniusban szintén halálra ítéltek az úgynevezett Anfal-hadműveletben vállalt szerepük miatt. 1987-88-ban körülbelül 180 ezer lázadó kurddal végzett a Szaddám rezsim, a népirtásban részt vett többek között Vegyi Ali, Szultan Hashim Tai, egy ideig szintén védelmi miniszter és Husszein Rashid Tikriti, a fegyveres erők egykori helyettes vezetője.

Az Anfal-hadművelet kapcsán halálra ítélt, most újabb perbe fogott három egykori vezető fellebbezett a júniusi döntés ellen. Ha kérvényüket elutasítják, a mostani per megszűnik, és végrehajtják ez előző eljárásban kiszabott halálos ítéletet.

A kedden kezdődött eljárásban az 1991-ben brutálisan levert síita lázadást tárgyalják. Az Öböl-háború után a síiták bíztatást kaptak az amerikaiaktól a szunnita uralom megdöntésére, ám Szaddám Huszein és emberei vérbe fojtották a zendülést. Nedzsefben, Karbalában, Bászrában és Hillában óvatos becslések szerint 60, más számok szerint 100 ezer síitát végeztek ki. Szaddám Huszein uralmának 2003-as megdöntése óta a körzetben rengeteg tömegsírt találtak.

A perben 90 túlélő és szemtanúk tesznek vallomást.