Újabb ózdi uzsorások előzetesben

Újabb ózdi uzsorások kerültek előzetes letartóztatásba pénteken. A rendőrök a két gyanúsítottat a napokban a város központjában fogták el, mivel a gyanú szerint az elmúlt években ilyen kölcsönökből tartották fenn magukat és családjukat. Az uzsorások gyakran fenyegették áldozataikat. Volt köztük, aki ezt nem bírta tovább és öngyilkos lett, olyan is, aki Budapestre menekült előlük, de még olyan “ügyfelük” is akadt, aki bár fizetett, újabb összegeket követeltek tőle.

Mint ismert, tavaly novemberben már volt egy hasonló akció Ózdon, akkor egy négyfős társaság akadt a rendőrök horgára, akik kisebb-nagyobb összegeket adtak kölcsön ötven százalékos uzsorakamatra. A csapat – akik egyébként egy család tagjai – évek óta ebből élt. Volt, aki az évek alatt a kölcsönkért pénz negyvenszeresét fizette vissza. Aki pedig nem fizetett, életveszélyesen megfenyegették.

A napokban az egyenruhások újabb uzsorásokat fogtak: a Terrorelhárító Szolgálat rendőrei egy férfit és egy nőt vettek őrizetbe Ózd “Gyújtó” városrészében, akik – a rendelkezésre álló adatok szerint – az elmúlt években uzsorakölcsönök folyósításából tartották fenn magukat és családjukat.

A rendőrség szerint “ügyfeleik” között volt olyan, aki 2007-ben 50 és 100 százalék közötti kamatra kért kölcsön 30 ezer forintot, amely 2011 elejére 3 millió 400 ezer forintra duzzadt. Ezt az érintett ki is fizette. Több sértett vallomása szerint 5 és 10 ezer forint közötti összegeket kértek kölcsön az uzsorásoktól, ezeket az összegeket határidőre, 50 és 100 százalék közötti kamattal kellett visszaadniuk.

A “kölcsönadó” gyakran lakások és házak adás-vételi és csereszerződésének megkötésével, illetve áldozataik nevére felvett hitelekkel biztosította be magát. Az “ügyfelek” azért írták alá a szerződéseket, mert az uzsorások megfenyegették őket. Ha valaki kifizette a tartozását, akkor sem menekülhetett, mivel minden hónapban megjelent náluk az uzsorások egyike, aki újabb és újabb pénzeket követelt. Az áldozatok hiába költöztek el, így sem sikerült megszabadulniuk a korábbi hitelezőktől, mindenhol megtalálták őket.

Egy idős, kertvárosi ózdi férfi például 2007-ben elvesztette feleségét, így családi házában magában maradt. Az uzsorás férfi ezután felkereste a lakásán a 65 éves férfit, és arra utasította, hogy költözzön hozzá a padlástérbe és végezze el az uzsorások háza körüli munkát. Emellett a férfi nyugdíjának 90 százalékát is elvették minden hónapban, cserébe “lakhatást és élelmet biztosítottak” számára. A padlástérben és a ház körül ugyan szabadon mozoghatott, de az alsó szintre csak engedéllyel léphetett be a fogvatartott. A férfi többször is megpróbált elmenekülni, de kísérletei nem sikerültek, az uzsorás férfi mindig megtalálta és azzal fenyegette, ha nem jön vissza, megöli.

Volt olyan áldozatuk is, aki öngyilkos lett, de olyan is akadt, aki Budapestre költözött az állandó fenyegetések elől.

A két új gyanúsítottnál házkutatást is tartottak a rendőrök, ahol nagyobb mennyiségű készpénzre, pénztárcákra, bankkártyákra és lakások, házak adás-vételi és csereszerződéseire bukkantak. Az eddig rendelkezésre álló információk alapján a férfi és társa hétrendbeli uzsora bűncselekmény, ötrendbeli zsarolás bűntett, egyrendbeli jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett és ugyancsak egyrendbeli személyi szabadság megsértése bűntett elkövetésével gyanúsítható.

A két uzsorást a rendőrség őrizetbe vette, a bíróság pedig pénteken el is rendelte előzetes letartóztatásukat.